"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Peter Kostenniemi

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Plats
Humanisthuset, Biblioteksgränd 3 (huvudentré) Umeå universitet, 901 87 Umeå

Jag disputerade 2022 vid Stockholms universitet med avhandlingen Hemsökt barndom. Bilder av barnet i gotisk barnlitteratur. Mina specialområden är bland annat spekulativ fiktion för barn och unga, i synnerhet gotik och dystopisk litteratur. Utöver detta intresserar jag mig för skildringar av obehagliga barn i framför allt barn- och ungdomslitteratur.

Mitt pågående postdoktor-projekt är inom litteraturvetenskap med didaktisk inriktning. Jag undersöker skildringar av onda och elaka barn i barn- och ungdomslitteratur, men också texter där obehag framträder som en skuggsida till idealiserade föreställningar om barnets autonomi, agens och kompetens. 

Jahrbuch der Gesellschaft für Kinder- und Jugendliteraturforschung, University Library J. C. Senckenberg 2023 : 50-61
Kostenniemi, Peter
Konsten att beröra: känslor i barnkulturen, Stockholm: Centrum för barnkulturforskning, Stockholms universitet 2023 : 63-78
Kostenniemi, Peter
Nordic utopias and dystopias: from Aniara to Allatta!, Amsterdam: John Benjamins Publishing Company 2022 : 55-71
Kostenniemi, Peter

Forskargrupper

Gruppmedlem

Jag har bedrivit undervisning inom ramen för programmet Litteraturvetenskap och kreativt skrivande och inom en rad olika fristående kurser i litteraturvetenskap vid Umeå universitet.