"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Verah Nafula Luande

Jag är doktorand i Henrik Sjödins labb och forskar om möjligheten att återställa ekosystem för att uppnå naturbaserade lösningar för att bekämpa vektorburen sjukdomsöverföring.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin Enhet: Avdelningen för hållbar hälsa
Plats
Analysvägen 3, 4tr (målpunkt R41), Umeå universitet Umeå universitet, 901 85 Umeå

Verah har en masterexamen i molekylärbiologi och bioinformatik från Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology (JKUAT), Nairobi, Kenya och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Uppsala, Sverige. Examensarbetet handlade om den genetiska skillnaden mellan Culex-myggbioformerna; pipiens och molestus i Sverige. Hon har stor erfarenhet av forskning om vektorburna sjukdomspatogener, främst leddjursburna virus och deras vektorer samt tillhörande ekologiska drivkrafter. Erfarenhet har hon erhållit från arbete på institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.

Sedan 2020 har Verah arbetat som projektassistent på Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin där hon arbetat som datavetare med ansvar för datainhämtning från relevanta litteraturmotorer, analys och tolkning. Specifikt arbetade hon med data som involverade nedbrytning och restaurering av mangrove-ekosystem som kan påverka myggpopulationer. Dessutom har hon också varit involverad i skapandet och förvaltningen av en webbaserad databas över medicinskt viktiga myggvektorer globalt och deras respektive livsmiljöer, i syfte att kartlägga riskområdena för sjukdom.

2023 antogs Verah som doktorand i Henrik Sjödin lab, där hon forskar om genomförbarheten av ekosystemrestaurering för att uppnå naturbaserade lösningar för att bekämpa vektorburen sjukdomsöverföring i Östafrika. Hon planerar att initialt bedöma vilka egenskaper som tenderar att vara associerade med mer godartade mygggrupper längs en nedbrytningsgradient, och hur trenderna är associerade med sjukdomsprevalens. Hon kommer sedan att använda denna information för att identifiera de framträdande och viktiga miljöegenskaperna och beforska i vilken utsträckning återställande av sådana egenskaper är effektivt för att minska risken för vektorburna sjukdomar, och vilken mekanism som är effektiv i denna process.

Virus Research, Elsevier 2024, Vol. 339
Lwande, Olivia Wesula; Näslund, Jonas; Sjödin, Andreas; et al.
Frontiers in Virology, Frontiers Media S.A. 2022, Vol. 2
Lwande, Olivia Wesula; Luande, Verah Nafula; Pereira de Freitas, Amanda; et al.
American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, American Society of Tropical Medicine and Hygiene 2021, Vol. 105, (6) : 1722-1731
Kim, Sooyoung; Luande, Verah Nafula; Rocklöv, Joacim; et al.

Forskargrupper

Gruppmedlem