Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Personalbild Volker Otten

Volker Otten

Överläkare i ortopedi, medicinsk chef för arthroplastik och tumörsektionen vid Rörelseorganens Centrum Västerbotten. Forskar ffa om proteskirurgi, bentransplantation och patientsäkerhet

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Anknuten som läkare till Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap Enhet: Ortopedi

Volker Otten är överläkare i ortopedi med ett specialintresse för proteskirurgi. Han är anställd som medicinsk chef för arthroplastik- och tumörsektionen vid Rörelseorganens Centrum i Västerbotten. Sektionen behandlar patienter ifrån Umeå, Västerbotten och hela Norrland, både de som behöver en protes i knä- eller höftleden inklusive när en protes behöver bytas ut pga lossning eller annan komplikation och patienter med tumörer i rörelseapparaten.
Volker har disputerad 2019 med temat: ” The Uncemented Cup in Total Hip Arthroplasty: stability, Wear and Osteolysis”. Sedan dess har han fortsatt med forskning om proteskirurgi, både om hur moderna proteser kan bidra till förbättrade resultat, hur vi kan upptäcka och behandla komplikationer efter proteskirurgi och hur vi kan förbättra vårt arbete för att förhindra komplikationer. Här ingår bland annat studier med radiologiska hög precisionsmätningar av protesens rörelse, studier om protesinfektioner med mikrobiologiska analyser och studier om patientsäkerhet med djupintervjuer.
Förutom det är Volker Otten även medicinsk ansvarig för benbanken i Västerbotten, ordförande i den nationella expertgruppen VOG-ben (vävnadsområdesgruppen ben), ledamot i nationella vävnadsrådet och bedriver forskning om bentransplantation vid Norrlands Universitetssjukhus. Här ingår bland annat undersökningar med positronemission tomografi (PET).
Volker är också engagerad i nationell kunskapsstyrningssystemet på både nationell och regional nivå där man bland annat arbeta med nya digitala patientkontaktytor vilket på sikt kan ge nya forskningsmöjligheter.

BMC Musculoskeletal Disorders, BioMed Central 2021, Vol. 22, (1)
Kristoffersson, Emelie; Otten, Volker T C; Crnalic, Sead
BMJ open quality, BMJ Publishing Group Ltd 2021, Vol. 10, (4)
Nyberg, Anette; Olofsson, Birgitta; Otten, Volker T C; et al.
Umeå University medical dissertations, 2019
Otten, Volker T C
Acta Orthopaedica, Taylor & Francis Group 2019, Vol. 90, (3) : 258-263
Otten, Volker T C; Mukka, Sebastian; Nilsson, Kjell G; et al.
Acta Orthopaedica, Taylor & Francis 2019, Vol. 90, (6) : 537-541
Sjöholm, Pontus; Otten, Volker T C; Wolf, Olof; et al.
BioMed Research International, Hindawi Publishing Corporation 2017, Vol. 2017
Otten, Volker; Maguire, Gerald Q. Jr.; Noz, Marilyn E.; et al.
The Journal of Arthroplasty, Vol. 31, (1) : 156-161
Otten, Volker T C; Crnalic, Sead; Röhrl, Stephan M; et al.