"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-03-10

Dani har det tufft – men kandidatexamen hägrar

PORTRÄTT Egenföretagaren Dani Penjweni insåg att han saknade viss kompetens inom sitt egen företag. I stället för att anställa valde han att plugga upp den kunskapen för att kunna göra arbetsuppgifterna själv. Genom att studera på distans kan han både arbeta fullt ut med företaget och studera – samtidigt.

Text: Linn Stolt Hansson
Bild: Cornelia Jönsson

Du bor i Stockholm. Varför valde du att läsa fristående kurser på Umeå universitet?

– Jag vill bygga en egen kandidatexamen i ekonomi. Jag började plugga ekonomi för några år sedan, men sedan kom det saker i vägen och jag hoppade av utbildningen. Nu känner jag mig redo att avsluta det jag en gång påbörjade.

– Jag har jobbat mycket inom handel och försäljning, och ekonomi är ett ämne som jag verkligen brinner för. När jag startade mitt företag märkte jag ganska snabbt att det fanns delar i företaget som jag inte kunde göra själv. Jag saknade kunskapen, helt enkelt. Nu pluggar jag för att kunna göra dessa arbetsuppgifter själv. Som litet företag blir man mindre sårbar på det sättet.

Dani bygger sin egen kandidat med distanskurser

När Dani insåg att hans eget företag behövde mer kompetens så bestämde han sig för att skaffa den själv. I dag pluggar han distanskurser i ekonomi på halvfart samtidigt som han jobbar. Målet är att bygga sin egen kandidatexamen. 

Hur kommer det sig att valet föll på distansstudier?

– Jag jobbar heltid med mitt eget företag och har därför inte tiden att åka till ett lärosäte för att studera. Sedan vill jag kunna vara självgående och genom att plugga på distans på deltid, har jag möjligheten att bestämma och fördela min egen tid. Det gör också att jag kan jag anpassa studierna efter hur min arbetsvecka ser ut.

Jag har jobbat mycket inom handel och försäljning, och ekonomi är ett ämne som jag verkligen brinner för.

Hur kombinerar du eget företagande med studier och fritidsintressen?

– Det fungerar bra så länge man verkligen vill och tänker långsiktigt. Jag tänker mycket på framtiden och det är det som får mig att köra på nu. Även om det låter hårt, så får man offra delar av livet emellanåt. Jag förväntar mig att vara klar om två till tre år. Jag jobbar mot det.

– För att orka med allt tränar jag varje morgon klockan sex. Det hjälper mig mäkta med och så att hjärnan hänger med.

Hur fungerar studierna rent praktiskt?

– Det är klart att det är tufft emellanåt, men jag tycker ändå att det fungerar bra. Allt material för utbildningen finns på nätet, så det är bara att köra på när man har tid. Det är värdefullt att ha friheten bestämma själv hur och när jag ska plugga.

Skulle du rekommendera andra att plugga på distans?

– Om man har en bra disciplin och är motiverad. Distansstudier är ett bra sätt att plugga om man till exempel har familj och barn eller om man redan jobbar hel- eller halvtid.

Vad har du för planer när du är klar med utbildningen?

– Det får tiden utvisa. Beroende på hur det går med företaget kanske jag låter andra sköta vissa delar av bolaget medan jag sköter ekonomidelen till exempel. Eftersom just ekonomi är ett stort intresse. Men just nu vill jag fokusera på att slutföra mina kurser för att bli klar med kandidatexamen och känna säkerheten med att ha en utbildning i ryggen. Sen får vi se vad som händer.

Fakta om Dani Penjweni

Namn: Dani Penjweni 
Bor: I Stockholm  
Utbildning: Fristående kurser i ekonomi, 50 % 
Familj: Sambo 
Fritidsintressen: Träning