"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-10-12 Uppdaterad: 2023-11-24, 11:31

Den norrländska omflyttningen

PORTRÄTT Samuel Sundvall, uppvuxen i trakterna kring Junsele och intill Ångermanälven, är doktorand och skriver sin avhandling om en av 1900-talets genomgripande företeelser, den om migration till och från den norrländska landsbygden.

Bild: Mattias Pettersson

Hur hamnade du här på CEDAR - Enheten för demografi och åldrande forskning?
Jag sökte den här doktorandtjänsten för tre år sedan och blev antagen. Eftersom jag är historiker i grunden och med ett intresse av landsbygds- och agrarhistoria passade detta mig perfekt. Tidigare har jag jobbat vid Västerbottens museum, och ja, jag brinner för historieämnet.
 
Hur blev du intresserad av detta avhandlingsområde?
Tack vare CEDAR:s omfattande historiska källmaterial kring migrationsströmmar kan jag studera en mycket intressant och betydelsefull omvandling av den norrländska landsbygden. Mitt intresse av denna del av landet och tillgången på ett unikt historiskt material sammanföll på ett väldigt bra sätt.
 
Vad är roligaste med ditt arbete?
Det är mycket! Tacksamt att, som sagt, jobba med något man verkligen är intresserad av. Det är dessutom en trevlig arbetsplats.
 
Det omvända, vad är mindre bra?
En del dagar känns det som att försöka klämma vatten ur en sten. Perioderna när det är mycket jobb, begränsat med tid och en deadline som snabbt springer emot dig kan vara slitsamma. Men samtidigt är det en ynnest att få jobba med det jag gör. Fördelarna väger helt klart över.
 
Vad gör du efter det att avhandlingen är klar?
Jag fortsätter gärna att forska och det med all säkerhet inom historieämnet, garanterat.
 
Demografiska databasen vid CEDAR firar 50 år, hur tycker du att Jubilaren verkar må?
Vi har ju bara tillbringat en relativt kort tid tillsammans men mitt intryck är att det är en pigg 50-åring!