"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: privat bild

Publicerad: 2021-03-24

Elitidrottsstudenter framgångsrika i VM

REPORTAGE Vid Umeå universitet är det möjligt att satsa på Dubbla karriärer. Möt elitidrottsstudenterna och VM-medaljörerna Markus Lundholm och Evelina Wickbom som kombinerar en elitidrottssatsning i skidorientering med studier.

Text: Anna-Karin Eriksson

Att vara en elitidrottande student och kombinera sin elitidrottssatsning med studier vid ett universitet kan upplevas som en utmaning. Umeå universitet är ett Riksidrottsuniversitet och har många års erfarenhet av att hjälpa studenter som satar på Dubbla karriärer. Markus Lundholm och Evelina Wickbom är två av Umeå universitets många elitidrottande studenter och har nyligen tävlat i VM i skidorientering.

Umeå universitet duktiga på Dubbla karriärer

Markus studerar vid Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi och Evelina vid Civilingenjörsprogrammet i bioresursteknik. De båda ingår i träningsgruppen för Orienteringens utvecklingscentrum (OKC) i Umeå vid Idrottshögskolan och tycker det fungerar bra att satsa på Dubbla karriärer vid Umeå universitet.

- Jag tycker det har fungerat väldigt bra. Jag har kunnat genomföra en idrottssatsning på absolut högsta nivå samtidigt som jag har kunnat studera någonting som ger mig väldigt bra möjligheter efter min idrottskarriär, säger Markus.

Även Evelina har positiva erfarenheter att dela med sig av.

Jag har fått mycket hjälp från skolan att flytta tentor och andra obligatoriska moment som jag missat när jag varit på träningsläger och tävlingar

- Jag har fått mycket hjälp från skolan att flytta tentor och andra obligatoriska moment som jag missat när jag varit på träningsläger och tävlingar. Jag har delvis läst min utbildning på halvfart under vintern då jag varit iväg mest och tävlat, berättar hon.

Vad skulle ni vilja säga till någon som funderar på att satsa på Dubbla karriärer vid Umeå universitet?

-Ta möjligheten att testa och utnyttja den hjälp och stöttning som finns för att få det att fungera! säger Evelina.

Umeå universitet är det absolut bästa valet i Sverige om man ser till träningsmöjligheter, utbildningsutbud, utbildningskvalitet och stöd för Dubbla karriärer

-Jag rekommenderar alltid alla som vill idrotta och studera att söka sig till Umeå universitet på grund av det stora stödet som går att få . Om man ser specifikt till vinteridrotter och längdskidor så tycker jag att Umeå universitet är det absolut bästa valet i Sverige om man ser till träningsmöjligheter, utbildningsutbud, utbildningskvalitet och stöd för Dubbla karriärer, instämmer Markus.

Nyblivna VM-medaljörer

I slutet av februari stod elitidrottsstudenterna Wickbom och Lundholm på startlinjen i VM i skidorientering som arrangerades i Kääriku, Estland. Av de tolv uttagna svenska åkarna studerar åtta av dem vid Umeå universitet och ingår i Orienteringens kompetenscentrum (OKC) i Umeå vid Idrottshögskolan.  

Det är en väldigt hög nivå på deltagarna vid Orienteringens kompetenscentrum! Under många år har vi haft flera studenter från OKC representerade i det svenska landslaget med stora framgångar

Pär Norén, verksamhetsledare vid OKC, gläds åt studenterna framgångar.

- Det är en väldigt hög nivå på deltagarna vid Orienteringens kompetenscentrum! Under många år har vi haft flera studenter från OKC representerade i det svenska landslaget med stora framgångar, säger han. Denna vinter har vi dessutom haft extremt fina träningsmöjligheter då sporten kräver mycket snö, bland annat har vi nyttjat den fina träningsmiljön vid Ersmarksberget.

Stort grattis till ett väl genomfört världsmästerskap, ni har en VM-bronsmedalj respektive en VM-silvermedalj med er hem! Hur hade ni förberett er inför mästerskapet?

-Tack så mycket, säger VM-bronsmedaljören Evelina Wickbom. Jag började förbereda mig redan förra våren och har lagt upp min träning för att bli så bra som möjligt till VM. Under vintern har tävlingar varit den bästa träningen, jag har haft en bra tävlingssäsong i Sverige i år och kört många tävlingar inför VM.

Även Markus kom väl förberedd till mästerskapet. Han berättar att han tränat hårt på att kunna åka så fort som möjligt som på själva orienteringsmomentet.
-Jag har dessutom lagt mycket tid på mentala förberedelser med hjälp av Idrottshögskolan Prestationsteam, berättar han.

Vilka förväntningar och målsättningar hade ni inför VM?

- Jag gick in med en tydlig målsättning att ta en individuell medalj, berättar Markus som sedan tidigare har två individuella EM-medaljer.

Evelina berättar att hon haft en bra säsong och vunnit många tävlingar hemma i Sverige, hon visste att om hon presterade bra på VM skulle det kunna räcka till en medalj.

- Min målsättning var att åka stabila lopp med fokus på att orientera rätt och se hur långt det skulle räcka, förklarar Evelina som nu vunnit sin första VM-medalj.

Hur känns det nu några veckor efter VM, hur vill ni sammanfatta ert deltagande?

- Jag är nöjd med mitt brons i jaktstarten, men med en revanschkänsla för jag var så nära guldet, berättar Evelina. Jag vill fortsätta utvecklas och komma tillbaka ännu bättre nästa år!

Markus är inte helt nöjd med inledningen i årets mästerskap.

-Egentligen gjorde jag tre ganska dåliga lopp och ett väldigt bra, men jag är extremt nöjd över mitt medaljlopp och att jag lyckades vända den dåliga trenden från de två tidigare loppen under mästerskapet, säger han.

Elitidrottsstudenternas tankar om framtiden

Knappt en vecka efter VM stod studenterna på startlinjen och jagade nya mästerskapsmedaljer då SM i medeldistans och stafett avgjordes i Umeå under dagarna 6-7 mars. Markus åkte hem en silvermedalj i medeldistansen, Evelina tog sitt andra SM-guld i medeldistansen och ett SM-brons i stafetten.

Stort grattis till fler framgångar! Om ni blickar framåt, vad har ni för mål på såväl korte som längre sikt?

-Tack, det var riktigt kul att få åka SM på hemmaplan, säger Markus. På grund av rådande situation har vi tävlat klart för i år, så det är tyvärr lite svårt att ha några mål kortsiktigt. Jag skulle gärna åka 5-milen på skid-SM i Kalix men får förmodligen inte starta eftersom de har ett deltagartak.

Evelina berättar att hon kommer ta det lugnt och återhämta sig under några veckor innan hon påbörjar träningen inför nästa säsong.

Jag siktar på ett VM-guld!

-Jag ska springa massa orienteringstävlingar i vår och sommar inför skidorienteringssäsongen, säger hon. På längre sikt siktar jag på ett VM-guld! säger hon.

För Markus som strax tar examen från sin utbildning vid Umeå universitet väntar en ny tid som elitidrottare.

-Jag håller precis nu på att göra färdigt mina studier för att ta ut examen som civilingenjör under våren och kommer därför inte att fortsätta som elitidrottsstudent nästa höst. Detta gör att det är mycket som är oklart med min framtida elitsatsning, det krävs att jag hittar ett arbete som går att kombinera med idrotten vilket är svårt.

Uttagna elitidrottsstudenter till VM i skidorientering 2021

Evelina Wickbom: Civilingenjörsprogrammet i bioresursteknik 300 hp

Klara Yngvesson: Civilingenjörsprogrammet i bioteknik 300 hp

Isabel Salén: Biomedicinprogrammet 180 hp

Frida Sandberg: Examen Civilingenjörsprogrammet 300 hp, fristående kurser

Markus Lundholm:Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi 300 hp

Rasmus Wickbom: Tränarprogrammet 180 hp

Sixten Walheim: Jägmästarprogrammet, SLU Umeå

Truls Lindholm:Civilingenjörsprogrammet i energiteknik 300 hp (reserv)

Lukas Deiniger: Journalistprogrammet 180 hp (tävlar för Schweiz)