Hoppa direkt till innehållet
printicon

Prestationsteam

Du som elitidrottsstudent med ett RIU-avtal har möjlighet att ta del av Idrottshögskolans Prestationsteam som ett stöd i din prestations- och personliga utveckling.

De studenter som Specialidrottsförbunden (SF) definierar som aktuella eller potentiella landslagsidrottare (junior-senior) samt spelare i högsta ligan i lagbollidrotter räknas som RIU-studenter. Idrottshögskolans Prestationsteam ger dig som RIU-student möjlighet till:

Idrottsmedicinsk support

Den idrottsmedicinska supporten erbjuder funktionell rörelseanalys (FMS), förebyggande skadeprevention samt rådgivning vid överbelastningsskador och vid akuta skador. Du får möjlighet att träffa Eva Tengman samt Ulrika Aasa, leg. fysioterapeut, institutionen för samhällsamedicin och rehabilitering.

Idrottsmedicinsk support (fysioterapi) erbjuder vi under verksamhetsåret 2019/2020 under veckorna 36-51 samt veckorna 3-25.

Tiderna som gäller är följande:
Måndagar
Bokningsbar tid: Kl. 08.05-8.45
Bokningsbar tid: Kl. 08.50-9.30
Drop-in: Kl. 10.00-11.00:
Bokningsbar längre tid: Kl: 11.00-12.00

Onsdagar
Drop-in: Kl. 13.00-14.00
Bokningsbar tid: Kl. 14.00-14.40
Bokningsbar tid: Kl. 15.00-15.40
Bokningsbar längre tid: Kl. 15.40-16.40

Du bokar tiderna via mail till Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare Idrottshögskolan, alternativ via sms till 070-527 15 26 eller direkt via din verksamhetsledare.

Eva Tengman, leg. fysioterapeut

Eva Tengman är leg. fysioterapeut och arbetar som lektor på fysioterapeutprogrammet. Evas kliniska erfarenhet är förebyggande och behandling av besvär från rörelse- och stödjeorganen och hon har arbetat inom primärvård, ortopedi, samt med långvarig smärta. Hennes forskningsområde är främre korsbandsskador där hon har ett speciellt intresse av mätning av fysisk kapacitet och knäfunktion. Hon har erfarenhet av att mäta styrka, rörelseanalys samt funktionella tester

Ulrika Aasa, leg. fysioterapeut
Ulrika Aasa är leg. fysioterapeut och docent på fysioterapeutprogrammet. Forskar inom idrottsmedicin med speciellt fokus på skadeförebyggande och prestationshöjande träning. Inom ämnet fysioterapi ligger fokus på rörelseanalys av vardags- och idrottsrelaterade rörelser och rörelse-utförandets koppling till smärta och funktion. Hon har mångårig vana av att bedöma muskuloskeletala rörelsedysfunktioner. Ulrika samarbetar med fysioterapeuterna på Norrlandskliniken där hon också bedriver sin forskning. Har med sin forskargrupp vunnit prestigefullt internationellt pris för en studie om hur träning bör bedrivas för att på bästa sätt minska ländryggsbesvär.

Tester i universitetets Idrottslabb

Kroppsscanning i DEXA, grenspecifika fysiologiska tester, styrke- och konditionstester samt uppföljning av testerna av Joel Sjölander, projektassistent vid Idrottshögskolan.

För bokning av tester i Idrottslabbet, kontakta Joel Sjölander, fystränare Idrottshögskolan.

 

Kostrådgivning

Kostrådgivning för prestation och hälsa hos EwaCarin Sehlstedt, leg.dietist och universitetsadjunkt vid Institutionen för kostvetenskap sedan år 2000. Undervisar inom området idrottsnutrition på grund- och avancerad nivå på egna institutionen samt på idrottskurser på andra institutioner inom universitetet. Tillsammans reder vi ut de frågor funderingar du har inom kostområdet kopplat till din prestation och din hälsa, vid behov kartlägger vi dina matvanor och lägger upp en plan. Planen kan vara ökad prestation, underlätta vardagen kring matplanering etc. Här kan du ställa alla frågor du kan komma på kring kost och idrottsprestation, kost och hälsa, kosttrender mm.

För bokning av kostrådgivning kontakta Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare för Idrottshögskolan.

Idrottspsykologiska samtal

Du är välkommen att söka till oss om du har funderingar kring dig själv och ditt idrottande. Vanliga sökorsaker kan vara oro, osäkerhet, negativa tankar, svårigheter att hantera känslor och andra återkommande upplevelser kopplade till din idrottsliga prestation. Du kan också söka för nedstämdhet ångest, stress- och överträningsrelaterad problematik. Samtalen sker i samarbete med Psykologmottagningen Idrott och leg. Psykolog Afsaneh Moharer.

För bokning av idrottspsykologiska samtal kontakta Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare för Idrottshögskolan.

Du som tävlingsidrottare, oavsett nivå, kan även söka till Psykologmottagningen för idrott vid Umeå universitet. Här finns möjlighet till idrottsterapeutiska samtal med studenter från psykologprogrammet med inriktning mot idrott.

Läs mer om Psykologmottagningen Idrott.

Studievägledning/Karriärsamtal

För bokning av studie- samt karriärsamtal kontakta Tove Mårs, Dubbla karriärer vägledare, Idrottshögskolan.

Studenthälsan

Studenthälsan ger dig stöd i frågor kring din fysiska, psykiska och psykosociala hälsosituation. Studenthälsan har fokus på hälsofrämjande och förebyggande arbete. Verksamheten är ett komplement till landstingets hälso- och sjukvård. Besök hos Studenthälsan är kostnadsfria.

Drop-in till sjuksköterska tre dagar i veckan (måndag-onsdag kl. 12:00-13:30) och kurator två dagar i veckan (torsdag-fredag kl. 12:00-13:30).

 

Läs mer: Uppdragsbeskrivning Idrottshögskolans Prestationsteam