"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-12-08

Om svensk migration till Argentina.

PORTRÄTT Via Argentina och Södertörn till Umeå universitet. Jenny Ingridsdotter drivs av sin egen nyfikenhet och har svenskars migration till Argentina som huvudfokus.

Text: Jonas Vågström
Bild: Carolina Johansson Oviedo,

Berätta kort om din bakgrund. Vad gjorde du innan du hamnade hos oss på institutionen för kultur- och medievetenskaper? 

Jag disputerade i etnologi vid Södertörns högskola 2017. Efter det arbetade jag i olika forskningsprojekt och undervisade. I december 2018 fick jag en tjänst som postdoktor vid institutionen där jag forskar om svensk migration till Argentina. Sedan 2020 driver jag också ett projekt som handlar om de svenska skogsbränderna 2018 och hur man i drabbade byar agerade under bränderna.

Hur blev du intresserad av ditt forskningsområde?

Jag är väldigt intresserad av människors liv och erfarenhet samt hur olika strukturer villkorar dessa. Jag bodde länge i Argentina och träffade på svensktalande från området Misiones dit svenskar utvandrade vid förra sekelskiftet. Det fick mig att bli nyfiken på hur de lever och tänker om sin svenskhet där idag. Likaså blev jag efter brandsommaren 2018 intresserad av att veta mer om hur människor i de bygder som drabbades hårt agerade under skogsbränderna och hur de tänker på dem i efterhand.

Jag vill fortsätta forska om olika saker som gör mig nyfiken.

Vad arbetar du med i dagsläget, vilka projekt är du engagerad i?

Jag arbetar med att författa artiklar om studien som jag gjorde i norra Argentina. Och så intervjuar jag just nu människor i bygder som drabbades av skogbränder sommaren 2018.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut? Vad är det roligaste med ditt jobb?

En ideal arbetsdag för mig består av skrivande och analys – själva skapandet av forskning. Det tycker jag är jätteroligt. Men det är ofta jag gör andra saker också, som att läsa andras texter, sitta i olika möten, skriva ansökningar av olika slag och på olika sätt bidra till forskarsamhället. 

Vad vill du göra i framtiden och vad hoppas du att din forskning resulterar i?

Jag vill fortsätta forska om olika saker som gör mig nyfiken. Jag hoppas att min forskning ger en större förståelse för hur människor tänker och att världen inte alltid ser ut som vi föreställer oss den.

Snabba fakta

Namn: Jenny Ingridsdotter
Bor: Sundsvall
Jobbar som: Postdoktor
Gillar: Hästar, hundar och böcker.
Lästips/Boktips: "Borderlands. La Frontera. The New Mestiza" av Gloria Anzaldúa
Tittar på: Just nu Weissensee
Lyssnar på: Cumbia