"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Porträtt på Johan Tordsson som sitter vid ett bord. I bakgrunden finns en växt
Publicerad: 2024-01-24 Uppdaterad: 2024-02-06, 08:14

Forskningen fyllde ett behov – nu har bolaget 46 anställda

PORTRÄTT Att utgå från forskning, hitta ett kundproblem, lösa det och sälja produkten. Så beskriver vd:n Johan Tordsson resan för mjukvaruföretaget Elastisys. – Vi har byggt in vår kunskap i produkter som används av faktiska kunder och löser deras problem – nyttiggörandet. Att förändra världen är för mig starkare om det sker genom användandet av en produkt i praktiken än att jag som forskare skriver och publicerar en artikel, säger han.

Text: Elin Olsson
Bild: Gabriella Hansson
Porträtt på Johan Tordsson som sitter vid ett bord. I bakgrunden finns en växt

Elastisys bygger verktygslådor som förenklar för programmerare att bygga programvara snabbare, men också för att enklare kunna skydda data.Kunderna är framför allt större teknikleverantörer till sjukvård och skola som prenumererar på Elastisys plattform som en tjänst. Till grund för företaget ligger forskning, som inleddes för tolv år sedan, tillsammans med Erik Elmroth.

– Då tog vi fram en ren forskningsprodukt som handlade om att använda AI för applikationer i molnet. Vi insåg dock att vi var för tidigt ute och fick byta spår, säger Johan Tordsson, vd på Elastisys och adjungerad professor vid Institutionen för datavetenskap.

Vi har byggt in vår kunskap i produkter som används

Han och hans team gjorde en ordentlig undersökning av marknaden för att se om det fanns en lucka de kunde fylla. Under utvecklingstiden fick de stöd med affärsutveckling och medel från Innovationskontoret och Uminova Innovation för att undersöka om idén höll.

– Än i dag tycker jag att forskningsbakgrunden har varit viktig för att bygga bolaget. Inte alltid de faktiska forskningsresultaten, utan kompetensen. Vi har nio disputerade i bolaget, varav åtta kommer från institutionen för datavetenskap. Vi bedriver även forskning inom bolaget för att göra vår plattform ännu säkrare och bättre, säger Johan Tordsson.

Elastisys har i dag 46 anställda, varav 35 sitter i Umeå och resten i Lund, Stockholmsområdet och längs Norrlandskusten. Det är ett ingenjörstungt bolag med hela 30 ingenjörer – Elastisys har positionerat sig som ett kunskapsledande bolag inom sitt fält.

Värdefull hjälp att omforma teamet

– Med så många ingenjörer var det nödvändigt att ha någon som var väldigt kundinriktad och kunde förstå kundens utmaningar och problem. Det är viktigt att sätta ihop ett bra team redan från starten, säger Johan Tordsson.

Han tycker att en av de viktigaste delarna av stödet från innovationsstödssystemet var insatserna att omforma teamet från forskare till bolagsbyggare med hjälp av bland annat affärscoachning och säljutbildningar.

Lärarundantaget, patent och andra förutsättningar

Teamets första idé om att använda AI till applikationer i molnet var de snabba att skydda. Men nuvarande affärsidé är helt oskyddad – istället använder de sig av öppen källkod där vem som helst i världen kan se programvaran, korrigera fel och bidra med förbättringar. Elastisys produkt består av ett 40-tal olika källkodsprojekt som tusentals människor i världen har bidragit till. Och om Elastisys hittar ännu bättre lösningar så skickar de tillbaka uppdateringen till communityn.

– När det gäller till exempel läkemedelsutveckling är patent viktigt, men patent har mindre att göra i IT-branschen. Bland annat i och med att källkod inte kan patenteras i Sverige, säger Johan Tordsson.

I Sverige finns lärarundantaget, vilket innebär att lärare och forskare själva äger rätten till resultaten av den forskning de utför. De kan själva söka patent och välja när och var deras forskningsresultat ska redovisas. Det är ganska unikt, för i de flesta länder är det universiteten som äger forskningsresultaten.

– Med lärarundantaget finns ett incitament för forskare att kommersialisera idéer. Kombinerat med de inkubatorer och holdingbolag som ger stöd och finansierar idéer i ett tidigt skede så har vi alla möjligheter, säger Johan Tordsson.

Man kommer aldrig att veta tillräckligt för att fatta ett helt korrekt beslut.

Han menar att den viktigaste lärdomen från kommersialiseringsresan är att man måste våga fatta beslut, även om man inte har ett helt färdigt underlag. För som han säger: man kommer aldrig att veta tillräckligt för att fatta ett helt korrekt beslut.

Viktigt och roligt att göra skillnad

– Det är en fantastisk upplevelse att bygga team med glada medarbetare som är stolta över att jobba hos oss. Det ger en härlig känsla av energi! Alla våra kunder är verksamma inom samhällsförbättrande tjänster – de gör vardagen bättre för människor. Det blir en fin feel good-känsla, både på ett personligt plan och för kulturen inom bolaget. Vi gör skillnad på viktiga områden, säger Johan Tordsson och tillägger:

– Det ser lovande ut för oss i framtiden, även om det så klart kommer nya utmaningar framöver. Vi växer som bolag och behöver nya arbetssätt och rutiner. Det vi gör på kärnnivå kommer vara essensen även framöver – folk kommer att fortsätta behöva utveckla programvara och skydda data – men om några år kommer vår produkt garanterat att ha ändrats av marknadens behov och all teknisk innovation. Men det är bara spännande!

Har du en idé som kan göra skillnad?

Hör av dig till Innovationskontoret. Vi hjälper forskare, studenter och anställda vid Umeå universitet att förädla och förverkliga sina idéer.

Enklaste sättet är att kontakta oss på info@umuholding.se för att boka ett första idémöte där vi pratar om din idé och om vilka möjligheter som finns. Du kan självklart kontakta någon av oss på Innovationskontoret direkt.