Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 27 maj, 2020

Sökte nya utmaningar – läste en master

PORTRÄTT Javier Jo har studerat och arbetat i Guatemala, Kina, USA, Schweiz och Dubai men kände att han ville ta ett ytterligare steg i sin karriär, så han sökte en masterutbildning på Umeå universitet.

Text: Johanna Fredriksson

Javiers Jo är född och uppvuxen i Guatemala med föräldrar som har kinesiskt ursprung. Studiebanan påbörjade han inom hotellsektorn, först i Kina, sedan praktik i Chicago, USA för att avsluta sina studier i Schweiz. Därefter jobbade han återigen inom hotellbranschen i USA och sedan i Abu Dhabi, Dubai, där han hade rollen som affärsutvecklare. Efter en sväng hem till Guatemala blev siktet inställt på norra Sverige och masterstudier inom finansiering vid Handelshögskolan i Umeå.

Masterstudier kommer verkligen bredda dina möjligheter

– Jag kände att jag ville ta ett ytterligare steg i livet och behövde något mer utmanande. Därför valde jag Umeå universitet. Jag visste att de erbjuder ett program inom finansiering som ger praktisk erfarenhet och ett mer personligt lärande. Sverige är även känt som en världens ledande länder när det gäller företagande och innovation, säger Javier Jo och framhåller att fördelen med ett mindre universitet är att du har möjlighet att få personlig kontakt med flera olika professorer och lärare.

Universitetet har också ett nära samarbete med olika företag som kan ge värdefulla råd och guidning, vilket har gett honom verktyg och en grund för att kunna starta eget företag. 

Även om Javier Jo verkligen ville studera i Umeå så var han ganska nervös inför att bo och leva i en mindre stad.

– Jag minns när jag först kom till Umeå. Jag fick en chock. Det hade inte börjat snöa än. Men jag minns att jag flög från Stockholm och landade i Umeå och den lilla flygplatsen gjorde att jag tänkte att det var en småstad. Men jag har förälskat mig i den här staden. Även om det är en mindre stad jämfört med till exempel Stockholm och Göteborg så finns det massor av saker att göra här, säger han och nämner festivaler, idrottsarrangemang och aktiviteter med studentkåren och vänner han fått här.

Varför ska man välja att läsa en masterutbildning?

– Jag känner till många som väljer att studera något ytterligare eller läsa på avancerad nivå. Jag tycker att det är bra för det finns alltid mer att lära sig och nya utmaningar att anta i livet, säger han och betonar att situationen på arbetsmarknaden just nu ju är särskilt ansträngd med anledning av Covid-19-pandemin och att det kan vara ytterligare en anledning att satsa på studier de närmsta åren. 

– Masterstudier kommer verkligen bredda dina möjligheter, säger han.

Två år har gått och Javier Jos masterstudier vid Umeå universitet är strax klara. Men han är inte färdig med Sverige. Planen är nu att fortsätta lära sig språket och hoppas ta sig in på arbetsmarknaden, han har redan haft ett par jobbintervjuer. 

– Jag vill verkligen jobba här i Sverige.