"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-01-27 Uppdaterad: 2024-01-26, 13:45

Mänsklig produktivitet och datoreffektivitet – samtidigt

PORTRÄTT Paolo Bientinesis forskning fokuserar på matematiska beräkningar som uppstår inom discipliner som biologi, kemi, datavetenskap och materialvetenskap och syftar till att uppnå både mänsklig produktivitet och datoreffektivitet.

Text: Kommunikationsenheten
Bild: Mattias Pettersson

När datorer blir mer kraftfulla blir det alltmer utmanande att dra fördel av deras potential. Såväl forskare som ingenjörer står ständigt inför dilemmat om man ska investera månader i utvecklingen av sofistikerad och effektiv programvara, eller välja en programvara som är snabb att generera, men dålig när det gäller prestanda. I det första fallet erhålls datoreffektivitet till priset av mänsklig produktivitet. I det andra fallet prioriteras mänsklig produktivitet på bekostnad av tid och energi som slösas bort vid användandet av programvaran.

Paolo Bientinesis forskning fokuserar på matematiska beräkningar som uppstår inom discipliner som biologi, kemi, datavetenskap och materialvetenskap och syftar till att uppnå både mänsklig produktivitet och datoreffektivitet. Målet är att låta domänexperter enkelt uttrycka sina problem med ett datorspråk och sedan låta datorer – och inte människor – automatiskt generera effektiv programvara. Automation sänker datorkostnaderna och låter samtidigt forskare utföra mer forskning.

Paolo Bientinesi installerades som professor i datavetenskap med inriktning mot högprestandaberäkningar vid Umeå universitets Årshögtid 2019.

Om Paolo Bientinesis forskning

Biografi

Paolo Bientinesi föddes 1973i Livorno, Italien. Han studerade datavetenskap vid University of Pisa och vid University of Texas i Austin, där han tog sin doktorsexamen2006. 2007–2008 var han forskningsassistent vid Duke University och mellan 2008 och 2018 var han professor vid RWTH Aachen University.

Hans forskningsintressen handlar om datorautomation, från numerisk linjär algebra till datormusik. Han mottog Karl Arnold-priset från Nordrhein-Westfalen-akademien för vetenskap och humaniora.

Läs mer eller kontakta Paolo Bientinesi