"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kvinna i keps och solglasögon i den kungliga botaniska trädgården i Melbourne.
Publicerad: 2025-04-07

Utbyte ger internationellt perspektiv på hur forskning kan bedrivas

PORTRÄTT Caroline Kappelin fick möjlighet att åka på en predoc-vistelse inom ramen för den Nationella forskarskolan i allmänmedicin. Det bar av till Melbournes universitet.

Kvinna i keps och solglasögon i den kungliga botaniska trädgården i Melbourne.

 

Vad var syftet med resan?

– Att  få ett internationellt perspektiv på hur forskning kan bedrivas och att delta i ett av värdinstitutionens projekt. Ett ytterligare syfte var att få möjlighet att diskutera min egen forskning och forskning generellt och att få kontakter i en internationell kontext samt delta i studentundervisning.

Har besöket i Melbourne varit givande?

– Det har varit väldigt givande. Jag har lärt mig massor! Jag har fått bra feedback på mitt pågående avhandlingsarbete och fått många idéer till framtida forskningsprojekt som jag inte hade fått annars.

Berätta mer om den forskning du gjort där – vad handlade det om?

– Jag har påbörjat en narrativ litteraturöversikt tillsammans med en nationell forskargrupp som arbetar med ett projekt för att göra vården mer holistisk för aboriginer, urfolket från öarna vid Torres sund, samt personer med psykisk ohälsa. Forskningen bedrivs med stort fokus på att involvera personer som forskningen avser att hjälpa genom hela forskningsprocessen.

– Utöver det har jag också skrivit på min avhandling och presenterat mitt forskningsprojekt på ett forskningsmöte på institutionen för allmänmedicin och primärvård och fått värdefull feedback på det. Jag har deltagit i möten för ett annat forskningsprojekt som har pågått sedan 20 år tillbaka för att förbättra omhändertagandet vid psykisk ohälsa i primärvården i Australien. Därtill har jag fått vara med vid olika utbildningsaktiviteter med studenter på läkarprogrammet och för allmänläkare.   

Hur tror du att den här resan kan bidra till ditt fortsatta arbete?

– Jag kommer forsätta att arbeta med den påbörjade litteraturöversikten tillsammans med gruppen här och har fått stor inspiration till att öka patient/individ-medverkan på olika sätt till kommande projekt.

Var det något som inte gick som du hade tänkt? Något som överraskade dig?

– Det mesta gick väldigt bra och nästan bättre än jag hade tänkt. Jag reste med min familj med man och två barn på 2 och 5,5 år. Vi bodde bra. Mitt äldsta barn gick i förskoleklass i en jättebra skola så vi är alla väldigt nöjda.  

Vad var den största skillnaden mellan din hemmiljö och forskningsmiljön på Melbournes universitet?

– Den allmänmedicinska institutionen vid Melbournes universitet ligger centralt i staden och jag kunde gå dit på 25 minuter. Institutionen har stora team med medlemmar med olika bakgrund och med stort fokus på egenupplevd erfarenhet både bland forskare och gruppmedlemmar utan forskarbakgrund. Projekten stäcker sig över många år både bakåt och framåt med stort fokus på implmenteringsforskning och att förbättra psykisk hälsa. Därtill upplevde jag att de hade ett stort fokus på flexibilitet och kreativitet genom forskningsprocessen. De hade också regelbundna möten för att presentera och kalibrera den pågående forskningen i vardera grupp. 

– På insitutionen har de ett kort möte i veckan för alla medarbetare för att stämma av översiktligt om det är några nya medarbetare som ska välkomnas eller om det är några medlemmar att tacka av samt om någon forskare fått något forskningsanslag osv. Därtill har de ett tillfälle i veckan där forskare presenterar sin forskning så att man både kan träna kontinuerligt på att presentera, men också dela och ta del av varandras forskning.

– På min heminstitution, som ligger utanför Stockholm, finns få forskare på plats. Min egen forskargrupp som doktorand har varit väldigt liten. Vi har inte några gemensamma institutionsmöten på länk vilket medför att man sällan träffar andra forskare i andra forskningsteam. Det vi har haft är regelbundna doktorandeftermiddagar en gång i månaden där jag har träffat andra doktorander och hört om deras doktorandprojekt. Mer mer sällan har jag träffat mer seniora forskare under min doktorandtid och jag har därför väldigt lite inblick i hur den allmänmedicinska forskningen ser ut. Det pågår initiativ för att skapa fler mötesplatser för samarbeten både på och mellan olika institutioner till expmpel för forskare inom allmänmedicin, men det är ett arbete under uppbyggnad.

Har du något tips till andra som är sugna på att göra en pre-doc?

– Åk! Planera i god tid så du hinner söka medel. Avsätt gärna forskningstid om du har möjlighet för att verkligen delta i den forskning de bedriver på värdinstitutionen. Jag hade min kappa att skriva samtidigt och hade mycket tankar på hur min fortsatta tid efter disputationen ska se ut när jag var där vilket gjorde att perioden var väldigt intensiv. I den bästa av världar, om jag hade haft tid och möjlighet, skulle jag gärna ha gått upp helt i alla värdinstitutionens aktiviteter, och skrivit klart studien som jag har påbörjat här under mina två månader och haft tid att skriva klart kappan efteråt.  

Vad gjorde du helst på din lediga tid i Melbourne

– Jag och min familj gjorde olika utflykter mest i, men också utanför Melbourne på helgerna. Vi gick på museum, besöket badhus, åkte till stranden och till olika lekplatser och parker samt besökte ett naturreservat.

 

Snabba fakta

Titel: Doktorand

Universitet för predoc: Melbournes universitet

Stad för predoc: Melbourne, Australien

Handledare: Victoria Palmer, professor och Matthew Lewis, forskare.

Favoritlunch: Vegetariska vitenamesiska vårrullar

Inspiration jag tar med mig: Lived experience perspective och kreativitet i forskning

Kontaktinformation

Caroline Kappelin
Doktorand, Karolinska Institutet
E-post
E-post