Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-11-08

Praktik på Saab Group AB i Linköping

PORTRÄTT Sebastian, Civilekonomprogrammet med inriktning mot handel och logistik, om sin praktik.

Varför valde du att göra praktik?

Efter två års studier ville jag få en bekräftelse på att programmet var rätt för mig. För att ta reda på detta ställde jag mig två frågor: den första frågan var om logistik var något jag ville arbeta med i framtiden och den andra frågan var om min utbildning gav mig de förutsättningar jag behövde för att lyckas i arbetslivet.

Svaret till båda frågorna var att göra praktik.

Hur ordnade du din praktikplats?

Min praktikplats ordnade jag genom att utnyttja mitt privata kontaktnät. Jag hörde med människor i min närhet som antingen hade positioner att ta in en praktikant eller hade en ingång till företag jag var intresserade av.

Vad fick du arbeta med under din praktik?

Under mina tio veckor på Saab Group AB arbetade jag med ett projekt uppdelat i två delar. Den första tiden fokuserades på att göra en nulägesanalys av det befintliga flödet mellan olika lagersiter. Allt för att hitta förbättringsområden och identifiera materialflöden som antingen borde behållas eller förflyttas.

Under den andra perioden av praktiken skiftade fokus till att istället behandla transportvägar och implementation av droppskeppningar. Det innebar att se till hela bilden av de berörda parterna och sändningarna för att ta fram ett mer effektivt flöde.

Vad lärde du dig under praktiken?

Framförallt lärde jag mig att allt handlar om att visa engagemang och drivkraft. Lägg ner det arbetet som krävs och ta egna initiativ, det kommer att resultera i en mycket mer intressant praktikperiod. Var inte rädd att fråga "varför".

Vilket råd vill du ge till dem som skall söka praktik?

Börja leta efter en praktikplats tidigt. Sök via ditt personliga kontaktnät men var inte rädd att kontakta företag där du inte har någon ingång.

Tio veckor går snabbt. Använd tiden för att lära dig så mycket du kan och testa på flera olika saker. Förbered att ge allt du är, de personer du kommer i kontakt med kanske är de personer som ger dig ditt första arbete efter examen!