Register och simulatorträning ger bättre vård vid gallsten
PORTRÄTT
Lars Enochsson forskar inom kirurgisk färdighetsträning och utfall av gallkirurgi – två sätt att förbättra vården och öka patientsäkerheten.
Text: Sofia Wiesler
Bild: Mattias Pettersson
Varje år opereras gallblåsan bort på cirka 13 000 patienter i Sverige på grund av gallstensbesvär. Dessutom utförs några tusen behandlingar med ERCP – en form av röntgen som görs med hjälp av endoskop – för att åtgärda och ta bort gallsten.
"Sverige är faktiskt världsberömt för vår registerforskning"
Lars Enochsson, professor i kirurgi, berättar om sin forskning. (Video, 3:30 minuter.)
Både vid operation av gallblåsan och vid endoskopisk behandling för sten i gallgångarna uppstår det komplikationer i 5–10 % av fallen, ibland allvarliga.
Registerforskning ger många vinster
Forskning på utfallet av gallstenskirurgi genom registerforskning har därför många fördelar. Dels bidrar forskningen till en mer likformig och evidensbaserad handläggning vid gallstenssjukdom gällande indikatorer för operation samt val av kirurgisk teknik. Dels kan man tidigt upptäcka oförutsedda negativa effekter av nya metoder för behandling av gallsten när de införs i rutinsjukvården.
–Dessutom är forskningen genom register kostnadseffektiv och resultaten kan snabbare omsättas i handling än i annan forskning. Sverige är faktiskt världsberömt för vår registerforskning, säger Lars Enochsson.
Lars Enochsson tog läkarexamen 1981 vid Karolinska Institutet och disputerade 1986 inom ämnet kirurgi. I dag forskar han inom kirurgisk färdighetsträning och utfall av gallkirurgi och ERCP.
BildMattias Pettersson
Registerforskningen har lett till förändrade behandlingsstrategier och en ökad patientsäkerhet.
–Det är såklart bra om vi kan göra säkra kirurgiska ingrepp utan användningen av stora mängder antibiotika, säger Enochsson och fortsätter:
–Genom vår forskning har vi sett att antibiotika inte behöver ges rutinmässigt vid gallkirurgi. Därför har användningen minskat med 50 procent.
Simulatortränade kirurger gör färre misstag
Lars Enochsson har också ett intresse för utbildning och det har lett honom in på forskning inom kirurgisk färdighetsträning.
Från början mötte vi ett visst motstånd kring den här typen av forskning, men det motståndet har minskat
Träning i kirurgiska simulatorer har möjliggjort för läkare under utbildning att öva såväl kirurgiska som endoskopiska procedurer utan risk för att patienter skadas.
Simulatorträning av titthålskirurgi för gallsten förkortar operationstiden och minskar antalet operationstekniska fel vid gallstenskirurgi – vilket i sin tur också leder till en ökad patientsäkerhet.
Lars Enochsson undersöker även hur träning i simulatorer påverkar själva inlärningsprocessen och hur momentet med att införa simulatorträning upplevs av såväl studenter som läkare under utbildning. –Från början mötte vi ett visst motstånd kring den här typen av forskning, men det motståndet har minskat nu, menar han.