"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-03-02

Rörelseglädje och varm gemenskap

REPORTAGE Hälsa på campus 21 februari lockade med sitt variationsrika program många studenter och anställda till rörelse. Stämningen var på topp under dagen och solen strålade i kapp med deltagarna.

Text: Anna-Karin Eriksson

Vårterminens stora friskvårdsdag, Hälsa på campus, arrangerades under fettisdagen. Studenter och anställda har under dagen möjligheten att inspireras till en aktiv och hälsosam livsstil genom att ta del av olika kostnadsfria aktiviteter och föreläsningar inom hälsa och fysisk aktivitet.

–Hälsa på campus 21 februari blev en fantastisk dag! Vi har mötts av så många entusiastiska studenter och anställda som deltagit i dagens olika aktiviteter och föreläsningar. Solen och deltagarna har verkligen strålat i kapp, säger Pernilla Eriksson, projektledare för Hälsa på campus.

Skidglädje i olika former

Hälsa på campus vill ta tillvara på Umeås närhet till naturen och härliga vinterklimat, här finns bland annat fina möjligheter till att åka skidor. På campusängarna samlades ett stort gäng studenter och anställda för att ta del av längdskidlektioner i såväl klassisk som fristil tillsammans med Andreas Domeij, landslagstränare, samt Elbert Karlsson, verksamhetsledare för Längdskidåkningens kompetenscentrum (LKC).

–Redan i fjolvinter märkte vi att det fanns en stor efterfrågan på teknikträning inom längdskidor och den entusiasmen lever kvar. Skidlektionspassen blev snabbt fullbokade även i år, säger Tove Mårs, projektsamordnare.

För de som inte hann få en plats till teknikpassen fanns möjligheten att åka öppet spår på campusängarna. Fritidsbanken fanns på plats så att studenter och anställda som inte har egen skidutrustning kunde få möjlighet att låna för att kunna ta sig en skidtur under dagen.

En annan form av skidaktivitet bjöd IKSU Frilufts på, nämligen turskidor i naturreservatet Tavasten-Skeppsviksskärgården. Efter en relativt kort bilresa, cirka 30 kilometer utanför Umeå, fick gruppen uppleva en skidtur på havet.

–Vi fick en fantastisk tur tillsammans. Sol, fluffig snö, fin utsikt över havet, glada skidåkare och dagen till ära fikade vi semlor ute i skidspåret, berättar Amanda, en av ledarna från IKSU Frilufts.

Per Nilsson, planeringsenheten, var en av deltagarna som turskidade i skärgården.

–Jag tycker Hälsa på campus är en fantastisk möjlighet som jag med stort nöje deltar i om arbetet tillåter. Oftast väljer jag en utomhusaktivitet eftersom jag vanligtvis sitter inne på kontoret hela dagarna. Jag uppskattar att vi på ett enkelt sätt fick se vad Umeå i sin omnejd har att erbjuda. Vi fick dessutom ett fantastiskt väder att åka i, säger Per.

Sara Gällring, student vid Fysioterapeutprogrammet, deltog också i skidturen i skärgården. Hon uppskattar att Hälsa på campus är hälsofrämjande på så många olika sätt och uppmuntrar till fysisk aktivitet.

–Hälsa på campus är toppen! Det är grymt kul att få möjlighet att testa aktiviteter man annars kanske aldrig skulle prova, berättar Sara.

Pimpelfiske och matlagning i det fria

På Nydalasjön samlades några studenter och anställda för att prova sin fiskelycka. Instruktörerna Erik Spade och Per Brännström inledde passet med att lära deltagarna om säkerhet på is samt hur det fungerar med fiske i Sverige innan deltagarna gick ut på isen.

Ester Olofsson, student på Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap, var en av deltagarna. Hon upplevde att fisken inte riktigt var på hugget.

–Det hade varit kul att åka till en lite mer fiskerik sjö. Jag ser gärna mer fiske på Hälsa på campus den 13 september, det hade varit kul att testa flugfiske, fortsätter Ester.

Aktiviteten Caveman cooking lockade många till att tillsammans med Erik Brännström, ”Vilda Kocken” lagade vegetarisk mat över öppen eld ute på campusängarna. Stina Jansson, anställd vid Kemiska institutionen, passade på att delta.

–Det var jättekul att prova på Caveman cooking, jag har aldrig lagat mat såhär tidigare. Hälsa på campus är ett väldigt bra och viktigt evenemang. Kul att det är för både studenter och anställda och att eventet har ett så brett perspektiv på hälsa, att det inte ”bara” är sport, berättar Stina.

Dans och sång för en bättre hälsa

Dans och sång har en positiv påverkan på vårt fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Ett nytt uppskattat inslag på programmet var danslektioner i Vals, Kizomba och Modern Fox. Studenter och anställda introducerades i de olika dansernas karakteristika och grundsteg. Ingen danspartner krävdes, utan med ett par sköna dansskor kunde deltagare droppa in och testa en, två eller alla tre dansformer.

Ieva Eriksson som till vardags arbetar på Kansliet för humaniora var en av dansinstruktörerna.
–Vi fick en härlig danseftermiddag tillsammans med glada och engagerade deltagare. Vi ser redan framemot att kunna erbjuda danslektioner under höstens Hälsa på campus, säger Ieva.

Ett annat uppskattat inslag på programmet var Gospelkörsång. I Ljusgården, Lärarhögskolan, bildade 50 deltagare en spontan kör tillsammans med körledarna Emma Örnberg och Gustav Lundell. Susanne Dahl, studentpräst på Kyrkan på campus, förklarar att hälsa och välmående handlar om mer än att inte vara sjuk eller skadad.

–Existentiell hälsa handlar om hur vi upplever livet i stort och den påverkar hur vi tänker och känner kring vår fysiska, psykiska och sociala hälsa. Livet innebär ibland att vi blir sjuka, vi drabbas av förluster och motgångar eller har en stressig vardag. Den existentiella hälsan kan ge en viss motståndskraft när det kommer till att hantera och ta oss igenom livets utmaningar, säger Susanne Dahl.

Susanne förklarar att körsång är ett fantastiskt sätt att träna sin existentiella hälsa på.

–Den existentiella hälsan stärks när vi gör saker tillsammans med andra och med körsång blir det så tydligt att var och en av oss ingår i ett större ”vi”. Min röst och det jag bidrar med har betydelse för helheten, vi skapar något tillsammans. Det berör flera av de viktiga delarna för vår existentiella hälsa – att vara en del i ett sammanhang tillsammans med andra, berättar Susanne. 

Musik och körsång handlar också om att öva oss i närvaro – att vara i nuet, lyssna och samspela.

–Musik och sång är också en fysisk aktivitet. Vi får vara i våra kroppar, känna in en rytm och uttrycka oss bortom orden. När det gäller gospel så finns också en särskild energi och glädje, avslutar Susanne Dahl.

Kunskap och inspiration för ett aktivt liv

I Aula Nordica samlades studenter och anställda för att lyssna till professor och överläkare Carl Johan Sundberg samt tidigare elitsimmaren Therese Alshammar. Carl Johan berättade om de otaliga vinsterna med att vara fysisk aktiv och hur det påverkar vår livskvalitet och kognition.

–Kom ihåg att all rörelse och alla aktiviteter räknas. Vi alla får positiva effekter av ökad fysisk aktivitet. Det är aldrig för sent att komma i gång, börja med små förändringar och lägg till fler efter hand, betonade Carl Johan.

Therese Alshammar, en av Europas främsta simmare geom tiderna, delade sina nyckelfaktorer för att lyckas bibehålla motivationen till sin träning under så lång tid och samtidigt må bra. Therese poängterade vikten av en inre motivation och inspirerade åhörarna att göra med att det som de tycker är genuint roligt samt att inte lägga så stort fokus på resultatet.

–Rom byggdes inte på en dag, men de murade varje dag, avrundade Therese Alshammar som efter sin föreläsning fick skriva flera autografer till åhörare som följt hennes framgångsrika idrottskarriär.

–Vi kan sammanfatta Hälsa på campus 21 februari som en dag med mycket rörelseglädje, inspiration och värmande skratt! Redan nu påbörjar vi planeringen av nästa arrangemang, Hälsa på campus 13 september. Vi hoppas kunna bjuda på en ny, inspirerande friskvårdsdag med stämning på topp, säger Pernilla Eriksson, projektledare Hälsa på campus.