"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Johnér Bildbyrå AB

Publicerad: 2022-12-22

Så får man bäst tag i bostad – ”Ställ dig i kö nu”

REPORTAGE Att hitta någonstans att bo är en av de hetaste frågorna inför att man ska börja plugga. Umeå universitet har inget uppdrag att ordna med bostäder åt studenter. Men det kommunala bostadsbolaget Bostaden har en massa bra tips på hur man får tag i bostad.

Text: Johanna Fredriksson

Det kommunala bostadsbolaget Bostaden besökte Umeå universitet under Öppet hus hösten 2022. Arrangemanget är till för alla som är intresserade av att få veta mer om Umeå universitet, hur det är att plugga, leva studentliv och en hel del annat – som hur man får tag i bostad. 
Under 2022 års upplaga hade Bostaden, Umeå studentkår och Röda korset tillsammans byggt upp ett studentrum i verklig skala i Lindellhallen.  
Helena Teglund från Bostaden fanns också på plats och svarade på några viktiga frågor.  

Vanliga frågor om bostäder

Då det kommunala bolaget Bostaden besökte Umeå universitet under Öppet hus 2022 fick en av deras anställda, Helena Teglund, svara på några frågor.  

Hur kan man få tag i bostad i Umeå?

– Man kan ställa sig i vår bostadskö, det är gratis så gör det i dag, säger Helena Teglund på det kommunala bostadsbolaget Bostaden AB. 
– Men det finns också många andra vägar in på bostadsmarknaden. Jag skulle rekommendera att gå in på Umeå kommuns hemsida där det finns en jättebra förteckning över alla som hyr ut studentbostäder och även andra fastighetsägare som hyr ut lägenheter. Där finns även tips på olika kanaler och hur man som bostadssökande i Umeå kan hitta en bostad.

Länk till Umeå kommuns hemsida 

Kötider varierar ganska mycket över tid.

Hur länge måste man stå i kö för att ha chans att få en bostad?

– Det är ovanligt att man får något om man har kötid kortare än ett år, förutom för enkelrummen där kötiderna kan vara kortare. Men kötider varierar ganska mycket över tid. Vid terminstart krävs det längre kötid för att få en bostad, generellt är det också längre tid för en studentlägenhet än för ett studentrum i en korridor. Kötiderna går ner en bit in på terminen, när inte lika många anmäler intresse för bostäder. Man kan gå in på vår hemsida och se köstatistik för alla områden, där kan man se lite om man har chans och så vidare.

Länk till Bostadens hemsida

Vilka typer av bostäder har ni på Bostaden?

–  Vi har ett brett utbud av bostäder. Studentbostäder kan vara lägenheter, där det finns allt från ettor till fyror, vi har också studentkorridorer med enkelrum. Där finns det lite olika varianter, oftast har man ett eget badrum på rummet och ett delat kök, men det finns dem med pentry på rummet.   
Sedan har vi något nytt, vi bygger om en del gamla korridorer till mikro-ettor där man har ett eget kök och eget badrum, det har varit jättepopulärt.

Vad ingår i en bostad om man hyr hos er?

–  Vanligtvis är det ingenting som ingår, men i enkelrummen i korridoren är det möblerat med basmöblemangen – en säng utan madrass, ett skrivbord, en stol, men inga husgeråd. 

Det är bra att tänka ganska brett när man söker bostad.

I vilka områden ligger era boenden?

– Vi har boenden i alla delar av Umeå kommun. Det är bra att tänka ganska brett när man söker bostad – de flesta kanske bara tittar i närområdet runt universitetet och centrala Umeå – men vi har också bostäder runt om och det finns ganska goda kommunikationer. 

Vad ligger en hyra på?

– Hyrorna varierar eftersom vi har ett stort utbud av olika lägenheter. Men om man tänker hur det ser ut nu (intervjun gjordes i november 2022, reds. anm.) kan man säga att en nybyggd mikro-etta ligger på 4000–5000 kronor, men tittar vi på enkelrum och korridorer så kommer vi ned ett par tusenlappar, då blir det mellan 2000–3000 kronor. Men det varierar som sagt, beroende på standard och var i Umeå som bostaden ligger.  
– Det finns möjlighet att se på vår hemsida vad hyrorna ligger på i de olika områden. 

Om man bara är lugn, har is i magen och fortsätter att köa och söka så brukar det lösa sig.

Vad kan du säga till dem som är oroliga över ifall de kommer att få tag i bostad när de ska plugga?

– Om man står i kö men inte får en bostad på första försöket, när vi lägger ut och det är ett stort tryck i början på terminen, så har vi sett att söktrycket minskar under terminen. Så om man bara är lugn, har is i magen och fortsätter att köa och söka så brukar det lösa sig, för det finns ju även möjligheter både på andrahandsmarknaden och på korttidsboenden som presenteras emellanåt, där det kan vara kortare kötider.