"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-06-29

Språkstudier öppnade dörrar för två systrar

REPORTAGE Nadia och Rebecca är systrar som har vuxit upp i Storuman. Deras gemensamma intresse för språk och kultur är en del av vardagen. Rebecca jobbar med internationaliseringsfrågor, och har bott i flera olika länder, Nadias intresse för kunskap och att lära ut ledde henne till läraryrket.

– Så länge jag kan komma ihåg har intresset för språk alltid funnits där. Jag har ett tidigt minne av att jag ville att mamma och pappa skulle prata engelska med mig, fastän jag bara kunde svara "yes” och ”no", säger Nadia.

Språkstudier på gymnasiet var givet för henne då det var det mest intressanta av skolämnena. Rebecca valde samma spår.

– Fördelen med att dela språkintresset var att vi har kunnat öva att tala språken vi har gemensamt. Det blev en del av vår vardag. Jag älskar Sverige och vår kultur, men det är också spännande med andra kulturer. Att få chans att kliva ur sin "svenska kostym" och lära känna en ny sida av sig själv, säger Nadia.

Jag älskar Sverige och vår kultur, men det är också spännande med andra kulturer. Att få chans att kliva ur sin "svenska kostym" och lära känna en ny sida av sig själv.

Språkintresset började i grundskolan

Rebecca ville inte gå gymnasiet i Storuman men för att kunna flytta behövde hon välja en linje som inte fanns i Storuman. Hon valde samhällshumanistisk linje och flyttade till Lycksele med Nadia.

– Jag brukar för det mesta bara följa med livet och glida in på ett bananskal i något nytt. Jag älskade språk hela grundskolan så det var helt rätt för mig.

I grundskolan läste Rebecca franska, men på gymnasiet valde hon till spanska, och läste även latin som var obligatoriskt. Det var de bästa stunderna: fyra dagar i veckan med latinlektion.

– Jag var så fascinerad av språket, att lära om historien och att plugga latinska sentenser. Att ha läst latin har hjälpt mig mycket i mina språkstudier. Då jag mestadels har läst romanska språk hänger de ihop.

Efter gymnasiet ville en klasskompis åka till Rom och läsa italienska en termin och Rebecca hakade på.

– Då blev det lite rörigt i huvudet då spanska och italienska påminner om varandra, men det var ju också en fördel. Jag läser fortfarande italienska och då och då söker jag till en kurs på distans. Jag måste ha varit italienare i ett tidigare liv, det är verkligen mitt land!

"Finns det ett vackrare språk än franska?"

När Nadia sökte till lärarprogrammet stod valet mellan idrottslärare och språklärare. I slutändan föll valet på språklärare eftersom det teoretiska ämnet lockade mer.

Jag visste att jag hade större chans att hitta jobb med fler ämneskunskaper.

 – Franskan var given, då det var mitt favoritämne, och i all ärlighet... finns det ett vackrare språk än franskan? Svenskan var obligatorisk på den tiden om man skulle studera till lärare i moderna språk. Jag valde dessutom att läsa till engelska, dels på grund av intresse, men även för att få en treämneskombination. Jag visste att jag hade större chans att hitta jobb med fler ämneskunskaper.

Språkkunskaper blev en språngbräda i arbetslivet för Rebecca

Rebecca läste internationella ekonomprogrammet vid Umeå universitet och även kurser i latin, engelska och franska. Under universitetsstudierna blev det utbytesstudier i Turin där hon bland annat lärde känna personer tack vare att hon kunde italienska.

Många pratar engelska men alla gör det inte. Det finns personer som jag aldrig hade lärt känna om jag inte hade pratat deras språk.

– Många pratar engelska men alla gör det inte. Det finns personer som jag aldrig hade lärt känna om jag inte hade pratat deras språk. Min hyresvärd i Turin var en fantastiskt härlig och hjälpsam man, men han kunde inte ett ord engelska. Jag förändras som person beroende på vilket språk jag pratar, så att lära känna någon på deras eget språk ger en annan dimension.

Sista året under programstudierna gjorde Rebecca praktik i Bryssel där hon sedan började jobba.

– De erbjöd mig jobb efter examen - jag hade alltid drömt om att få jobba utomlands så det var en underbar upplevelse efter studierna!

När det senare var dags att flytta till Umeå fick hon jobb för en svensk kund till det belgiska företaget i Bryssel och därefter som internationell koordinator och programvägledare på Handelshögskolan vid Umeå universitet.

– Då kände jag verkligen att jag hade hittat rätt. Ekonomexamen var ett krav men jag tror att min internationella erfarenhet och mina språkkunskaper spelade en stor roll i urvalsprocessen.

Idag jobbar hon med internationaliseringsfrågor på Malmö universitet.

– För alla mina jobb har nog engelska ’räckt’, men mina övriga språk har varit en konkurrensfördel och jag har haft nytta av dem i olika situationer. I dag bor jag i Malmö och det hade jag inte gjort om det inte vore för alla människor som jag har lärt känna under mina år utomlands.

Kunskap och att lära ut är ett stort intresse för Nadia

Nadia fick sin första fasta tjänst som lärare i Storuman, på den högstadieskola där hon själv hade gått. Och efter drygt två år fick hon jobb som högstadielärare på Bräntbergsskolan i Umeå, där hon jobbar idag.

–  Jag har egentligen alltid vetat att jag skulle bli lärare. Kunskap och att lära ut har alltid intresserat mig, liksom människor. Dessutom känns yrket otroligt viktigt och utmanande.

Även om det bitvis innebär tyngre perioder med många utmaningar, tycker Nadia att det är värt det i längden.

Känslan av att få se en elev lyckas, med vad det än kan vara, stort som smått, driver mig framåt.

– Efter snart 20 år inom läraryrket älskar jag det fortfarande! Lärare har en så viktig roll i samhället och är på många sätt och vis en trygghet, en fyr för våra unga. Vi försöker vägleda ungdomarna genom en, många gånger, tuff period i deras liv. Det gör vi med tålamod, respekt, mycket kärlek och en gnutta humor. Känslan av att få se en elev lyckas, med vad det än kan vara, stort som smått, driver mig framåt. På högstadiet händer det så mycket under dessa tre år då vi, tillsammans med vårdnadshavarna, förbereder dem för livet med allt vad det innebär. Det är mäktigt. Jag är och har alltid varit en stolt lärare! 

Vi lever inte i en liten bubbla utan i en global värld. Att möta människor, kommunicera, det är livet!

Vad skulle ni vilja säga till de som idag funderar på att läsa språk?

– Språk är framtiden. Vi lever inte i en liten bubbla utan i en global värld och där behövs språk, kulturell, och internationell erfarenhet. Att möta människor, kommunicera, det är livet!, säger Rebecca.

 – Ta chansen! Det öppnar så många fler dörrar till erfarenheter, jobbmöjligheter och vänskaper. Det kan vara svårt att se nyttan av det när man sitter i skolbänken, men man vet aldrig var man hamnar i livet. Med den internationella världen vi har i dag är språkkunskaper ett stort plus. Jag är lyckligt lottad som får ha så många olika språk runt i kring mig trots att jag bor i norra Sverige, säger Nadia.