"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Ung kvinna med mörkt lockigt hår och beige kappa står inne i Umeå centrum framför en vägg och ler.
Publicerad: 2024-03-05 Uppdaterad: 2024-03-06, 10:56

Stockholmaren Sarah Rauf valde Umeå: ”Det kändes spännande”

PORTRÄTT Sarah Rauf längtade efter att utmana sig själv, så hon lämnade Stockholm och sökte sig till Umeå för att plugga. – När jag fick beskedet att jag hade kommit in var jag jätteglad, det kändes som en jätterolig, cool och spännande möjlighet, säger Sarah Rauf som läser Civilingenjörsprogrammet i bioteknik vid Umeå universitet.

Bild: Alekzandra Granath
Ung kvinna med mörkt lockigt hår och beige kappa står inne i Umeå centrum framför en vägg och ler.

Under sista året på gymnasiet läste Sarah Rauf en kurs i bioteknik och fastnade direkt, så pass mycket att hon kände att hon skulle vilja jobba med det i framtiden. Så hon kollade upp vilka universitet som erbjuder utbildning inom bioteknik, bland dem fanns Umeå universitet. 
 
– Jag hade några val, men jag valde Umeå för jag ville utmana mig själv och det kändes som en mysig stad, och en annorlunda stad från det jag är van vid, jämfört med Stockholm, säger Sarah Rauf.  

Hur kändes det att börja plugga i Umeå?

– De första månaderna var lite svåra för det var något helt nytt att bo ensam och vara i en ny främmande stad och inte veta hur allt fungerar. Men efter ett tag, när jag gick på lektionerna och började komma in i mina rutiner och såg vad Umeå och Umeå universitet hade att erbjuda, med olika människor som hjälper en och studentföreningar och sportanläggningen Iksu, så började jag se vilket liv jag kunde bygga upp här, säger hon. 

Jag har verkligen fått den hjälp jag behöver när det känts jobbigt.

Vad är det bästa med Umeå universitet? 

– Något jag verkligen märkt med Umeå universitet som sticker ut är hur mycket lärarna hjälper sina studenter. Jag har pratat med mina kompisar och hur de haft i skolan och märker hur mycket Umeå universitet lägger ned på att hjälpa sina studenter med extralektioner och att lärarna är där och tillgängliga och hjälper dig för varje steg. Jag har verkligen fått den hjälp jag behöver när det känts jobbigt.

Vad är det bästa med att plugga? 

– Det roligaste med plugget är de människor man träffat, de roliga kurser man läst, sena pluggkvällar och event hos föreningar. Jag har inte ett speciellt minne utan jag har flera minnen som beskriver min studietid här.  

Hur är Umeå som stad? 

– Innan jag skulle flytta visste jag inte så mycket om Umeå, jag trodde det skulle vara mörkt under hela året och jag trodde man skulle bli deppig och att det var en väldigt liten stad. Men när jag kom hit upptäckte jag att det finns väldigt mycket att göra här, det är inte mörkt under en stor del av året och staden har så mycket att ge och skolan har så mycket att ge. 
 
– Det känns som att Umeå alltid försöker få in olika kulturer med olika event, och sportevent och event som universitetet håller i.  

Hur hittar du balans mellan plugg och fritid?

– För att kunna balansera mellan studierna och mitt liv utanför studierna försöker jag strukturera mitt plugg och så umgås jag med vänner, går till gymmet och andra aktiviteter. Balansen har kommit lite automatiskt när man studerat men det viktigaste för mig har varit att ha en tydlig plan och inte prokrastinera, utan göra saker i tid.  

Vilka tips har du till den som funderar på att börja plugga?

– Känn efter vad du gillade i skolan och vad som får dig att bli nyfiken och sen söker du det programmet eller något som liknar det. Jag visste inte vart jag skulle hamna så jag kollade flera ställen.   
 
– Sen löser sig allt, man kan alltid ändra sig och känna efter om man hittar något annat intresse på vägen. Det finns så många möjligheter på universitetet.  

Resten löser sig och kommer med tiden, man behöver inte oroa sig så mycket som man tänker sig. 

Vilka är dina tips till den som bestämt sig för att plugga? 

– Ställ dig i tid i bostadsköerna och kolla upp vad staden och universitet erbjuder, som här i Umeå att man får mycket hjälp och att lärarna är väldigt involverade i studenternas liv. Resten löser sig och kommer med tiden, man behöver inte oroa sig så mycket som man tänker sig.  

Vad tänker du om framtiden? 

– Jag vill forska, fortsätta vara kreativ, och involvera kreativiteten. Det programmet jag läser nu ger mig verkligen möjligheten att göra det.  

Därför valde Sarah Umeå universitet

Gör som Sarah och 37 000 andra studenter. Börja plugga på ett av Sveriges största universitet.