Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 26 juni 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon
Publicerad: 27 mar, 2020

Studievägledare Shireen reder ut de vanligaste frågorna

PORTRÄTT Går du i tankarna att börja plugga, men vet inte hur du ska göra för att hitta rätt utbildning? Eller funderar du över hur det fungerar med urval eller om du har rätt behörighet? Shireen Mallkoo, en av våra studievägledare, hjälper dig att reda ut de vanligaste frågorna.

Text: Alekzandra Granath

Hur hittar jag en utbildning som passar mig?

En bra start är att börja fundera kring vem du är som person, vad du står för, vad du tycker är intressant och vad du anser är viktigt i livet. Fundera på och skriv ned dina intressen, värderingar, egenskaper, drömmar och livssituation. När du gjort detta kan det vara bra att diskutera dina tankar tillsammans med någon i din närhet, till exempel familj eller vänner.

När du kommit fram till tänkbara utbildningar som skulle passa dig är det dags att rangordna, sortera och prioritera för att tillslut hitta favoriterna. Gör gärna en plus- och minuslista.

Exempel på sådant som du kan sätta plus och minus på:

  • Karriärmöjligheter
  • Arbetsuppgifter
  • Arbetstider
  • Utbildningens längd
  • Antagningskrav på utbildningen
  • Studieort (behöver du flytta?)
  • Bostadssituation

Hur vet jag om jag har rätt behörighet?

För att läsa på universitet måste du ha vissa förkunskaper. Förkunskapskraven delas in i grundläggande behörighet och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet krävs till all universitetsutbildning och kraven är desamma oavsett vilken utbildning på grundnivå du söker.

Kraven för särskild behörighet varierar beroende på vilken utbildning du söker.

Om du inte har de behörigheter du behöver för att komma in på den utbildning du vill läsa kan du komplettera betygen på Komvux i din hemkommun.

Läs mer om den grundläggande behörigheten och vad som gäller för de olika typerna av betyg

Hur funkar det med urval egentligen?

Totalt finns tre olika urvalsgrupper. Beroende på vilka meriter du har placeras du i olika urvalsgrupper och du konkurrerar om utbildningsplatserna med de andra i samma grupp. Du kan vara med i flera urvalsgrupper samtidigt.

Platserna till en utbildning på grundnivå för nybörjare fördelas så här:

  • minst 1/3 av platserna går till betygsgruppen - sökande med gymnasiebetyg eller omdöme från folkhögskola
  • minst 1/3 av platserna går till sökande som gjort högskoleprovet
  • utöver det får högst 1/3 av platserna tillsättas utifrån de urvalsgrunder som varje universitet eller högskola beslutat om. Det kan till exempel vara avklarade högskolemeriter vid sista anmälningsdag, intervjuer, arbetsprover, antagningsprov eller arbetslivserfarenhet.

Läs mer om platsfördelning och urval

Högskoleprovet har ju ställts in i vår. Hur påverkar det mig som nu inte kan göra det?

Har du inget resultat från högskoleprovet har du tyvärr inte möjlighet att konkurrera i den urvalsgruppen. Men, om du gjort högskoleprovet tidigare kan du använda det resultatet för att söka till högskolan. Det är alltid ditt bästa resultat från de senaste fem åren som gäller.

Hur kommer utbildning att bedrivas till hösten i och med Covid -19?

Det är en väldigt stor och komplex fråga att svara på just nu. Här hittar du all information om hur dina studier kan komma att påverkas men också råd, tips och verktyg för studier och samarbete, examination, praktik med mera. Men även om vi inte vet hur det ser ut till hösten, rekommenderar jag dig att söka. Om du har hittat en eller flera utbildningar som du gillar och har behörighet till – sök!