"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Mot en hållbarare framtid med ny teknik

Hur kan vi med hjälp av ny teknologi skapa en bättre framtid och ett mer hållbart samhälle? Det var huvudfrågan när Volvo Lastvagnar i samarbete med Umeå universitet bjöd in till Technology for a sustainable future den 14 oktober.

Med bas i utvecklingsprojekt inom Volvo Cab Competence Center och forskning vid Umeå universitet bjöd Volvo Lastvagnar in till en dag där målet var att både sätta fingret på aktuella behov och visa på möjligheter att möta dem.

– Umeå universitets vision knyter i hög grad an till framtidsansvar. Det är en självklarhet för oss att jobba med hållbarhet – och ett sätt att göra det är att bidra med kunskap och kompetens i samverkan, till exempel med Volvo Lastvagnar, inledde rektor Hans Adolfsson.

Boost för partnerskapet

Under Technology for a sustainable future fick forskare och industri tillfälle att mötas inom ramen för det strategiska partnerskapet som Umeå universitet och Volvo Lastvagnar ingick 2015. 

– Vi har en otroligt fin grogrund i och med partnerskapet, så ta vara på chansen att dra igång samverkanshjulet i Umeå. Passa på att utbyta idéer och kontaktuppgifter, få det att hända i vardagen, uppmuntrade Patrik Nyström, platschef på Volvo Lastvagnar. 

Det fördjupade samarbetet har hittills bland annat resulterat i mångmiljonprojektet FIQA, Final Inspection and Quality Analysis. Här har forskare från Umeå universitet tillsammans med Volvo under tre års tid utvecklat ett automatiserat kvalitetssystem som både kan inspektera och repararera målade karosser, något som i sin tur lovar minska såväl produktionskostnad som miljöpåverkan.

Blickar mot framtiden

Josef Stenman, chef för Cab Technology, förklarade att den mest avancerade teknologin som Volvo har finns vid fabriken i Umeå.

– Alla nya processer som vi ska introducera i Volvos verksamhet världen över testar vi i Umeå först. Allt produceras här, innan det lanseras på bred front. Vi har en samlad industriell kompetens här i Umeå som är helt unik – och en otroligt viktig del i detta är stödet från Umeå universitet vad gäller nya och avancerade tekniker.

Enligt Josef Stenman investerar Volvo uppemot 19 miljarder kronor per år i hållbar utveckling. Verksamheten ställer hårda krav på material som används i tillverkningen, försöker hitta sätt att reducera koldioxidutsläppen från transporter och energieffektivisera sina fabriker.

Ansvarsfull artificiell intelligens 

Liksom många andra verksamheter ser Volvo framför sig en allt mer digitaliserad framtid, där AI är en naturlig del. Därför föll det sig också naturligt att en av dagens inbjudna huvudtalare var professor Virginia Dignum, som forskar om artificiell intelligens kopplad till etik och samhälle.

Enligt Virginia Dignum är löftet som AI ger förmågan att bli allt effektivare och hjälpa oss att fatta bättre beslut, för vi kan inte hantera all information själva. Kruxet är att komma fram till vilka beslut som är bättre. Vem ska bestämma det? Och hur viktar vi olika värden som exempelvis effektivitet mot hållbarhet eller rättvisa? Särskilt som dessa värden betyder olika saker för olika människor. 

– Här finns ingen absolut sanning. Men klart är att hur vi designar de system som ska hjälpa oss påverkar hur vi fattar beslut och det påverkar i sin tur samhället. Titta bara på det amerikanska röstningssystemet … Därför är det viktigt med transparens och etik i designprocessen, det börjar allt fler förstå nu. 

Senast uppdaterad: 2019-11-15