Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 26 jun, 2020

Universum – en utvidgande historia

REPORTAGE Det är 1976 och jag ska fylla 16. Mina skolår har jag hittills spenderat i Skellefteå. Det är vår i luften och vi har åkt till Umeå. Kunde lika gärna varit Karlstad eller Norrköping. Det vill säga en obekant plats man nästan aldrig besöker. Vi står i kö för att komma in på Universum. Har ingen aning om vad det är för ett ställe. Men alla verkar vara här denna lördagskväll.

Text: Per Melander

Idén kring en central byggnad där alla, studenter såväl som allmänhet, skulle kunna umgås, äta och koppla av växte fram i den anda av kollektiv gemenskap som präglade studentlivet vid tiden

Fast åldersgränsen är 18 kommer jag in. Behöver inte visa leg och ölflaskan i innerfickan blir aldrig upptäckt. Blir förvånad eftersom jag ser barnslig ut för min ålder. Kan ha berott på den coola midjekorta skinnjackan. Antar att det är preskriberat nu.

Väl inne finns ingen hejd på utbudet. Olika scener med dansgolv och liveband. Flera barer och rouletter. Plus ett vanligt diskotek. Det är folk överallt. Ungefär som ett skoldisko fast mycket större och med betydligt fler vuxna människor. Eller som en jättelik finlandsfärja. Det känns som att varje skrymsle av lokalerna är utnyttjat.

En vanlig lördagskväll kunde snitta på 1 200 personer får jag veta långt senare. Och det krävdes  ingen ”vårdad klädsel” som på Blå Aveny nere i stan. Det vill säga slips och kostym. Universum var ett ställe för alla.

Norrlands ledande nöjesetablissemang

Benny Karlsson, cityreporter på Västerbottens-Kuriren, berättar att Universum var Norrlands största nöjesställe med högsta klass på dansbanden och många andra arrangemang. Bingo kunde fylla lokalerna en vardagskväll.

Eller söndagarnas eftermiddagsdans som också var populära. Precis som de stora julborden. Han berättar vidare hur han själv har minst ett par karriärer kopplat till Universumhuset.

– Jag jobbade i Lyssnardiskoteket i början på 70-talet. Det låg bredvid Rotundan intill Studenternas kontor. Man spelade skivor för folk som fick lurar och satt i fåtöljer. Där fanns även några biljardbord. I korridoren bakom fanns IKSU, Studentkåren, Universums kontorspersonal och studenttidningen Vertex redaktion.

– På Vertex jobbade jag i elva år. Från 1978–1990. Hade alltid fullt med kaffekoppar som borde diskas från restaurangen i Universum. Och så rökte man givetvis överallt, säger Benny Karlsson.

Precis som många andra som är 40+ nämner han restaurangen Snabben och deras brickluncher när Universums historia kommer på tal.

– Maten serverades på plastbrickor av gjuten modell med förebild från Nato:s förläggningar. Långa köer med det gick undan eftersom det var löpande band. Billiga matkuponger man köpte i häften. Priset subventionerades av nöjesverksamheten, ett krav från ägaren Umeå studentkår.

Abba, Manfred Mann och Hoola Bandoola

En av de mer spektakulära händelserna i Universums historia var när Abba uppträdde i Rotundan. Detta ska ha varit strax efter att popgruppen just vunnit Eurovision med Waterloo. Det lär inte ha varit slutsålt och folk troppade av innan det blev tal om extranummer. Välkommen till det röda universitet, liksom.

– Även John Mayalls Bluesbreakers spelade där. Jazzfestivalen var där ett år. Hoola Bandoola, Ulf Lundell och Herreys fyllde hela ”Snabben”. Och Manfred Mann hade europapremiär där med sitt Earth Band. Även Hasse och Tage drog fulla hus när de var där i samband med ett jubileum.

En annan händelse som utspelade sig i Universums tidigare år var när höga vederbörande var på besök från Uppsala. Det blev förpassade till ett lindrigt avskärmat hörn. Eftersom det var lördag pågick som vanligt dansbandsbonanza i resten av huset. Vana vid svindlande takhöjder, kristallkronor och långbord med vita dukar, satt de frackklädda männen i rader, med upphöjt förvånade ögonbryn. Välkommen till det folkliga universitet, liksom.

Från Snabben till finkrog

På den tiden verkade det inte ha varit nåt problem att stadens största nöjesetablissemang låg utanför stadskärnan. Hur kom det sig? I dag, när två steg bortom Rådhustorget räknas som perifert? Benny Karlsson tillägger här att förutom Universum så var det faktiskt danskvällar även på Dragonen och Blå Aveny.

– Jag vet att dessa krogar ibland satte sig ned och kom överens om hur man skulle ”dela upp publiken.” Observera, det fanns knappt några andra pubar eller krogar i stan på den tiden. Sedan kom ju folket från Ålidhem och Mariehem, i huvudsak studenter. Sen var det nog också vanligt att ta bil till dansen – här fanns en stor parkering. 

En kontrast till Snabben och dess formgjutna brickor uppstår i mitten av 80-talet när Gastro, en av Umeås tidigaste finkrogar, etablerar sig i ett hörn av byggnaden. En restaurang som för övrigt var skådeplatsen för IF Björklövens hittills enda SM-guldfirande 1987. Välkommen till det mer liberala universitetet, liksom.

Även om de under senare tider funnits sejourer av nattklubbar i huset är Universum inte längre det betydande nöjespalats det en gång var. Idag är byggnaden mest en plats för universitetsanknutna verksamheter och arrangemang. Men, och det måste påpekas, Aula Nordica utgör här ett undantag, för där kan väggarna fortfarande efter 50 år skaka under kvällar och helger – precis som i fornstora dar.

Korta fakta

Enligt Benny Karlsson var det Peje Inde som hittade på namnet ”Universum”. Han var marknadschef eller VD på Universum några år.

Universumhuset var den tredje byggnaden som uppfördes vid universitetsdammen och var klart 1970. Huset var egentligen två – en student- och personalmatsal och ett kårhus, ägt av Umeå studentkår – med ägogränsen synligt markerad med en dilationsfog genom hela foajén och genom att golvets kalkstensbeläggning lagts i olika riktningar i respektive del.

”Idén kring en central byggnad där alla, studenter såväl som allmänhet, skulle kunna umgås, äta och koppla av växte fram i den anda av kollektiv gemenskap som präglade studentlivet vid tiden", skriver Katrin Holmqvist-Sten i sin bok om arkitekturen vid Umeå universitet.

En studentmatsal i Braunschwaig inspirerade till Snabben. Där serverades "billig vardagskost av tillfredsställande kvalitet" enligt löpande band-principen. Med hjälp av ett en-rätts-system och specialtillverkade plastbrickor uppnåddes en serveringshastighet av 30–40 portioner/minut. Kostnaden uppskattades till mindre än en fjärdedel av motsvarande måltid på en vanlig restaurang. Systemet kom till stor del att användas fram till 1990.

1988 byggdes Aula Nordica – en konsert- och konferenslokal med plats för drygt ettusen besökare – som 1997 byggdes om och till.

I september 2006 återinvigdes Universumhuset efter omfattande renoveringar.

Vid ett idéseminarium våren 2014 presenterades tre förslag till en ny ombyggnad av Universum, med ambitionen att åter göra huset till en naturlig entré till universitetet och ett nav för information och service, såväl till studenter som personal och besökare.

Källa där ej annat anges: Wikipedia