Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 27 apr, 2020

Utegym på campus

REPORTAGE I början av maj togs det första spadtaget för ett nytt utegym på campus. Utegymmet är ett samfinansierat projekt mellan polisutbildningen Umeå och Umeå universitet som syftar till att utöka möjligheterna till ett rörelserikt campus för både studenter, personal och allmänhet. Ett projekt som möjliggör träning för alla, i anslutning till arbetet, utan kostnad och under alla årstider. Den 2 oktober invigs utegymmet.

En träningsmiljö som ska välkomna alla

Idén att bygga utegymmet började för några år sedan, initialt en gemensam tanke med SLU och till viss del Idrottshögskolan, men av olika anledningar så blev det till slut Umeå universitet och polisutbildningen som valde att gå vidare, säger Jenny Nordhall, projektledare och ekonomisamordnare vid Enheten för polisutbildningen vid Umeå universitet.

Gymmet byggs i tre moduler.

Modul A som är belägen mellan Norra beteendevetarhuset och Polisutbildningshuset är ett komplett utomhusgym med tio fasta stationer med justerbara vikter där man kan träna alla muskelgrupper. Utegymmen kommer att utrustas med tak och belysning, vilket innebär att gymmen kommer att kunna nyttjas under alla årstider. Varje modul utrustas med en QR kod med tydliga instruktioner om de övningar som kan utföras och gymmet kommer att utformas för att passa både kvinnor, män och rullstolsburna.

Modul B är en 400 m lång löparbana runt konstgräsplanen och i anslutning till löparbanan byggs.

Modul C som är en multifunktionell träningsenhet som erbjuder en rad olika träningsmoment för både den erfarne personen likväl för den oerfarne. Träningsmomenten är oändliga och man kan träna både statiskt och dynamiskt.

Projektet innefattar även en grusplan i anslutning till löparbanan, som polisutbildningen kommer att använda vid olika övningar. 

Vi verkar för en bred verksamhet där alla ska känna sig inkluderade och ges möjlighet till en bra och trygg miljö fylld av rörelseglädje och rörelserikedom.