Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 14 feb, 2019

Viktoria Wahlström

PORTRÄTT Mitt arbete ska ge fördjupad förståelse för hur man lämpligen kan utforma aktiviteter för att minska stillasittande tid på en kontorsarbetsplats.

Jag är nyfiken på hur man skulle kunna utveckla utformningen av mötesrum, och utvärdera hur olika typer av mötesrum påverkar stillasittande, kreativitet och samarbete.

Vilken bakgrund har du? Vad gjorde du innan du började som doktorand hos oss?
Jag tog sjukgymnastexamen 1997 och jobbade kliniskt, på rehabiliteringsklinik i Borås, som privatpraktiker i Göteborg, och i primärvården i Sundsvall och Robertsfors fram till 2007. Mellan 2007 och 2013 jobbade jag på GE Healthcare i Umeå, med rehabilitering, arbetsmiljö och hälsofrämjande arbete. I praktiken hade jag då ena foten på arbetsmiljöavdelningen och den andra på personalavdelningen. 2013 fick jag anställning som projektsamordnare i en studie som utgick från Enheten för Medicin på Umeå universitet. Utifrån den rollen kom jag i kontakt med Lisbeth Slunga Järvholm på AMM, och på den vägen är det...

Vad handlar din forskarutbildningsprojekt om?
Det handlar om stillasittande och rörelse i kontorsmiljöer. Jag är inblandad i två projekt som provar och utvärderar effekter av olika sätt att försöka minska stillasittande bland kontorsarbetare. Det ena projektet är en RCT där hälften av studiedeltagarna lottats till att ha ett gåband på kontoret under ett år, och den andra gruppen jobbar på som vanligt. I det andra projektet följer jag tjänstemän inom en kommun genom en kontorsflytt, där en grupp flyttar till aktivitetsbaserat kontor och en grupp flyttar till kontor med egna arbetsrum. Vi har genomfört olika aktiviteter för att uppmuntra till minskat stillasittande och mer vardagsrörelse på arbetsplatsen. Vi utvärderar genom att göra objektiva mätningar av rörelse, enkäter och intervjuer. Vi kommer att utvärdera om det är några skillnader i mängden fysisk aktivitet före och efter flytten, samt mellan grupperna. Vi hoppas också kunna fördjupa förståelsen för hur man lämpligen kan utforma aktiviteter för att minska stillasittande tid på en kontorsarbetsplats.

Vad är det som driver dig i ditt arbete och lärande?
För mig är det viktigt att de resultat och kunskap jag hoppas bidra med är begripliga och användbara för andra. I mitt fall hoppas jag kunna bidra med kunskap för t.ex. företagshälsovård eller organisationer i deras hälsofrämjande arbete.

Vad tänker du göra när du disputerat?
Jag vet inte. Nåt kul hoppas jag. Jag försöker att inte fundera så mycket på det ännu.

Har du något drömprojekt som du vill förverkliga framöver?
Jag är nyfiken på hur man skulle kunna utveckla utformningen av mötesrum, och utvärdera hur olika typer av mötesrum påverkar stillasittande, kreativitet och samarbete.

Vad fick dig att välja att bli doktorand?
När jag började jobba som projektsamordnare visade sig forskning kännas mer intressant än jag hade trott. Jag gillar att lära mig och göra nya saker, så det känns lyxigt att få utvecklas via forskarutbildningen, såhär halvvägs in i arbetslivet.

Har dina förväntningar infriats så här långt?
Ja, jag är väl omhändertagen och trygg på YMM och med mina handledare. Projektet jag jobbar med flätar ihop mina tidigare erfarenheter på ett bra sätt. Ibland är det lite ovant och konstigt att vara rookie – att vara den som är ny, och har tusen frågor.

Om du skulle ge råd till någon som funderar på att bli doktorand – vad skulle det vara?
Svårt att svara på, men jag är ytterst tacksam över att ha ett så gott stöd i mina handledare. Det är viktigt. Man är inte så kaxig när allt är nytt.

Vad gör du helst när du är ledig?
Tränar, plockar bär eller svamp, umgås med vänner och gillar att laga mat.

Vilken bok ligger just nu på ditt nattygsbord?
"De förklädda flickorna i Kabul" av Jenny Nordberg och "En mörkare himmel" av Marie Jungstedt.

Snabba fakta
Titel: Leg. sjukgymnast och doktorand på YMM
Ålder: 44
Antal år på Umeå universitet: 4
Favoritartister: Peter Le Marc, Jill Johnsson
Favoritmat: Men alltså, en bra bouillabaisse är ju bra gott!
Bästa egenskap: Svårt att svara på själv. Strukturerad kanske.
Olat: Har en förmåga att drälla bort nycklar och plånboken.
Gör mig glad: Min familj
Gör mig arg: Just nu – migrationspolitiken. Vi kan bättre.
Okänd färdighet: Är en fena på att hitta bra låtar att träna till.
Livsmotto: Blanda inte ihop bekvämlighet och lycka. Okänd