"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Med intresse för utrikes-och säkerhetspolitik

Angelica hade siktet inställt på att bli flygvärdinna för att komma ut och se världen. Hon gjorde frivillig militär grundutbildning för att få en bra bas när det gäller säkerhetstänk och stresshantering. Under den perioden växte intresset för ryska fram.

– Ryssland är en stor aktör i Sveriges närområde vilket jag tror bidrog till mitt beslut att börja med ryska. Jag ville få en förståelse för språket, kulturen och historien hos detta enorma land. Sen är jag även en person som gillar utmaningar. Ryska är så annorlunda och komplext att jag verkligen kände att det stod och vägde – kan jag klara det eller inte?

Det Angelica uppskattat mest med ryskan är litteraturen – både klassiker som Anna Karenina och modernare litteratur.

– Jag skrev mitt examensarbete Krig och poesi i samtida Ryssland i vilket jag analyserade hur man beskrev krig i en bok med antikrigsdikter. Boken kom ut hösten 2022 så det var väldigt modigt av författaren att överhuvudtaget skriva om det som egentligen bara får kallas en specialoperation. Många har blivit fängslade för mindre.

”Distansstudier blir det man gör det till”

Distansstudier gjorde det möjligt för Angelica att arbeta parallellt. Hon berättar att lärarna vid Umeå universitets var väldigt engagerade och att det gick bra att interagera med andra studenter under kursen trots att de inte sågs fysiskt.

– Distansstudier blir mycket vad man gör det till, har man disciplin och ambition så kan man få ut väldigt mycket av det, och vill man interagera med sina kurskamrater trots att det är på distans så går det med. Många som läser språk har väldigt olika intressanta bakgrunder, i och med det kan man lära sig mycket av varandra.

Angelica tar snart ut sin kandidatexamen i ryska och håller språket levande genom att läsa romaner och gå på evenemang där det talas ryska. Hon tar även privatundervisning via en webbtjänst.  

– Mina akademiska studier är en förutsättning för att jag ska kunna samtala med modersmålstalare. Webbsidan är ett sätt att hålla språket levande men jag har lärt mig att läsa, skriva och tala språket via mina akademiska studier.

Vill kombinera ryska med statsvetenskap

Angelica arbetade en tid som flygvärdinna men under GMU:n fick hon upp ögonen för andra intressanta områden som gjorde att hennes framtidsplaner ändrades.

– När jag började fördjupa mig i ryska och fick som mål att ta en examen med ryska som huvudämne så fanns det flera intressanta ämnen som skulle passa in som till exempel juridik, statskunskap och politik. Jag hade ett initialt intresse för de ämnen jag valde och att blanda olika ämnen gav mig även möjligheten att se om intresset var genuint. Statsvetenskap fastnade jag för. Jag tycker framför allt att utrikes-och säkerhetspolitik är ett väldigt intressant och dynamiskt ämne.

Hon väntar idag ivrigt på besked om hon kommit in på ett Masterprogram i statsvetenskap med fokus på postsovjetiska länder.

– Om jag kommer in kommer jag bland annat få läsa ytterligare ryska. Jag vet inte riktigt vad jag vill arbeta med fortsättningsvis men möjligtvis som analytiker på någon myndighet, men vilket det blir eller vad det blir får framtiden avgöra.

Senast uppdaterad: 2023-09-13