"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Fredrik pluggade språk för att kunna arbeta utomlands

Fredrik Sandström jobbar som finansdirektör på krog- och evenemangskoncernen Mister French Group. Språkkunskaperna har varit till hjälp när han jobbade i Frankrike och Tyskland.

Vad har du pluggat?

– Jag läste på Internationella ekonomprogrammet, mycket på grund av att jag gillar att studera andra språk men också eftersom jag hade förhoppningar om att arbeta utomlands och tänkte att det kunde hjälpa mig. Sedan läste jag extra kurser i både tyska och spanska på universitetet och tog kurser i, och på, portugisiska när jag studerade i Brasilien.  

På vilket sätt har dina språkkunskaper bidragit i ditt jobb?

– Att jag hade läst olika språk hjälpte mig mycket att få ett jobb utomlands till slut. Jag började jobba på Bayer som är ett tyskt läkemedelsföretag i Sverige men fick chansen att flytta med dem till Frankrike och sedan Tyskland. Jag pratade ingen franska innan jag åkte dit vilket var helt nödvändigt egentligen, men jag tror inte de hade gett mig chansen om jag inte hade visat tidigare intresse.  

– I Tyskland arbetade jag på engelska men viss kommunikation var på tyska och det underlättade förstås mycket att jag hade studerat det tidigare.  

– Senare arbetade jag på en fransk koncern men engelska var koncernspråket. De testade inte min franska på intervjun men jag tror ändå att det var till min fördel att jag hade bott i Frankrike och lärt mig språket för att säkra det jobbet. 

– Sammanfattningsvis skulle jag säga att lära sig språk öppnar nya dörrar. Även om man inte behöver prata språket på daglig basis på kontoret så kan det skapa möjligheter som annars inte hade funnits, göra det lättare att skapa relationer, snabbare att integrera i nytt företag/land.  

Hur har språkstudierna bidragit till din personliga utveckling?

– Det är jäkligt härligt när man börjar bemästra ett språk. Min bild av Frankrike ändrades helt och hållet när jag lärde mig språket och kunde småprata mer med kollegor och så vidare, förstå humorn och allt sånt.  

Senast uppdaterad: 2023-04-03