"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Samiska kulturstudier har stärkt den samiska identiteten

Sommaren 2022 tog Ingela Persson kandidatexamen i Samiska med ett examensarbete om Lappstaden kopplat till samisk identitet. Att studierna skulle leda till en kandidatexamen var inte helt självklart när hon läste fristående kurser i samiska kulturstudier men nu är siktet inställt på fortsatta studier.

– Nu siktar jag mot en magisterexamen, men sen stoppar det inte där, jag kommer läsa mer. Det var en rätt häftig känsla att se och läsa om att min uppsats blev refererad till i en artikel om när den samiska kyrkstaden i Arvidsjaur blev byggnadsminne.

Har stärkt den samiska identiteten

Ingela kommer från Arvidsjaur och har många minnen från renskogen och Lappstaden. Sin egen släkts historia känner hon till, men saknade den större bilden.

– En same får tyvärr aldrig den samiska historian i skolan så därför valde jag att läsa A-kursen, för min egen skull helt enkelt, för att få mer kunskap. Kunskap är aldrig tung att bära! Personligen har det inneburit enormt mycket, jag har fått mer kunskap och förståelse, och det har även hjälpt mig att stärka min samiska identitet.

Att vrida och vända på tankar i en trygg miljö är ett lärande framåt

Kurserna som Ingela har i sin examen ges i huvudsak på distans, men det har inte varit något hinder för studierna utan snarare tvärtom:

– Jag har jobbat heltid under hela studietiden och då har det underlättat enormt att det varit distanskurser. Dels för att slippa vara ledig från jobbet och dels för att långt ifrån alla som vill studera samiska kulturstudier bor i Umeå, så distans är toppen!

– Det mesta kan vara roligt om man bara har rätt pedagogiska förutsättningar. Upplägget på kurserna är väldigt pedagogiskt och jag bara älskar konceptet prov-prata som Anna-Lill Drugge, lärare på kursen, har myntat. Det gör att man får vrida och vända på tankar och funderingar i en trygg miljö, det är ingen debatt utan ett lärande framåt helt enkelt. Och när man kan vrida och vända på tankarna så här så skapar det en analytisk förmåga som verkligen är bra att ha med sig överallt.

Idag är Ingela bosatt i Skellefteå där hon jobbar på ett stort konsultbolag som finance support specialist.

Senast uppdaterad: 2022-12-16