"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Jag gillar det logiska och strukturerna i språk – det är som ett pussel!”

Isac Eentjärn läste både tyska och spanska på gymnasiet då han upptäckte att han hade en fallenhet och ett intresse för språk. Det gjorde också att han valde att läsa lingvistik på universitetet.

– Jag valde att läsa lingvistik för att jag hade ett intresse för språk generellt och dess koppling till samhälle och identitet. Jag tyckte om alla lingvistikkurserna. De gav tillsammans ett nytt och djupare perspektiv på vad språk är. Lingvistikkurserna slog hål på myter som till exempel att vissa språk skulle vara svåra att lära sig generellt. Allt handlar ju om vilket utgångsläge man har. Lingvistik lär en mycket om samhället och om en själv utifrån ett språkperspektiv.

Med en mormor från Malmberget som hade meänkieli i hemmet, eller byfinska som de äldre kallar det där, och ett par års sommarjobb i Gällivare kom ett intresse för meänkieli och finskan. 

– Jag valde att läsa finska för att det kanske är lite bredare och eftersom basen i meänkieli och finska i princip är densamma. Jag tycker också att det finns ett värde i att förstå våra närmaste grannländers språk och historia.

Efter att ha arbetat med olika saker och bott på olika ställen, bland annat i Norge, valde Isac att söka till ämneslärarprogrammet med svenska som första ämne.

– Svenska är ett så viktigt ämne för oss som bor i Sverige! Både för att förstå oss själva, var vi kommer ifrån och för att ta till oss information. Språket är där hela tiden i våra liv och det är så viktigt att få fortsätta utveckla det för att kunna hänga med i och engagera sig i samhällsdebatten. Svenskan är också grunden för alla andra skolämnen, både för att inhämta kunskap och för att kunna kommunicera om det man lärt sig.

Som andra ämne valde han historia och kan tänka sig läsa mer språk i framtiden.

– Språk har alltid intresserat mig för dess koppling till identitet och för dess struktur men också för etymologin, ordens historia, så jag känner att historia passar mig bra.

– Jag är väldigt intresserad av att fortsätta att fördjupa mig i svenskan inom lärarutbildningen och skulle gärna lära mig mer av de nordiska språken och dialekterna, och hur de hänger samman.

Senast uppdaterad: 2023-06-22