"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Som pensionär fanns tid att lära sig spanska

Jan var narkos- och intensivvårdsläkare och har nu som pensionär läst in nybörjarkurs, kvalifikationskurs och A-, B- och C-kurs i spanska. Att lära sig ett nytt språk som pensionär var inte enkelt men att äntligen ha tid gjorde det möjligt.

– Initialt kanske jag inte hade tänkt läsa fullt så många kurser men jag förälskade mig i språket och kulturen.

Han har försökt läsa spanska på Komvux vid några olika tidpunkter i livet parallellt med att han arbetade som läkare men det blev för mycket. Han ser sig egentligen inte som en språkmänniska men ville lära sig just spanska.

– Mitt intresse för spanska började med att jag lärde känna en chilensk familj i mitten av 70-talet. De lärde sig visserligen svenska men jag blev sugen på att lära mig spanska för att underlätta samtal med dem. Jag minns också ett tillfälle på en resa till Kanarieöarna då jag träffade några spanjorer som inte pratade engelska. Vi fick kommunicera genom gester och teckenspråk. Då insåg jag att det var dags att lära mig spanska.

Tågluffade ensam i Spanien

Allt eftersom kärleken till spanska och till den spanska kulturen växte har Jan letat möjligheter att resa för att få använda språket.

– Efter att jag läst klart C-kursen så tågluffade jag ensam tre veckor i Spanien. Då fick jag möjlighet att använda språket dagligen. De som var lättast att få prata med var äldre människor som hade gott om tid. Då lärde jag mig mycket. Nu närmast planerar jag att åka till Valencia i Spanien på en intensiv samtalskurs några dagar. Det är en grupp människor i Valencia som ordnar detta. Det kommer dels människor som flyttat till Spanien, dels spanskstuderande från England, Italien och Polen. Vi kommer prata spanska hela dagarna med spansklärare och andra infödda spanjorer. Intensiva roliga dagar.

Svårt – men också väldigt roligt

Att lära sig ett nytt språk som pensionär har inte varit helt lätt men ett brinnande intresse har gjort det möjligt.

– Det var svårt. Ibland önskade jag att jag var 4 år gammal. Det har dock varit väldigt roligt. Jag är verkligen en nörd när det gäller detta med spanska. Jag tycker grammatik var kul. Det säger väl en del!

Kunniga och entusiastiska lärare

Att många kurser erbjudits på distans har gjort det möjligt för Jan att läsa trots att han bor i Skellefteå. Samtidigt tycker han att resorna till kurserna på campus i Umeå varit värt det.

– Jag tycker att det gått bra att läsa på distans och har pendlat med Kustbussen till campuskurserna. Men det har definitivt varit roligare med de kurser jag kunde läsa på campus. Det gav en helt annan kontakt med lärare och jag lärde då känna de andra studenterna bättre. Det är verkligen en förmån att vi i Sverige kan få studera och läsa utan avgift oavsett ålder. Lärarna i spanska på Institutionen för språkstudier var mycket kunniga och entusiastiska och vi hade en bra stämning i klassen. Spanska har blivit ett av mina stora intressen.

Senast uppdaterad: 2023-08-28