"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Jora kompletterade programstudierna med intensivutbildning i svenska

Jora Ligtenbergs första besök i Umeå var som utbytesstudent från Nederländerna. Hon återvände sedan för att läsa sin masterutbildning i Sverige. Intensivutbildningen i svenska bidrog till att hon senare fick jobb.

– Jag jobbar med att hantera geografiska data och visa det på ett förståeligt sätt med hjälp av kartor. Eftersom jag jobbar på en kommun så skapar jag karttjänster såväl för mina kollegor som för kommunens invånare och besökare. 

Hur kommer det sig att du valde att specialisera dig inom detta område?

– Jag har läst GIS-kurser både i min kandidat- och masterexamen och tyckte att de var en väldigt intressant del av utbildningen. När jag upptäckte att det fanns en högskoleutbildning fokuserat på just GIS tog jag chansen att specialisera mig inom området.

Du kommer från Nederländerna. Varför valde du att flytta till Sverige?

– Först kom jag hit som utbytesstudent och eftersom jag gillade det här så kom jag tillbaka för att även göra min masterutbildning i Sverige. Under tiden gifte jag mig med en man som redan hade etablerat sig i Sverige så då valde jag att stanna.  

Du har läst vår intensivutbildning i svenska i 1,5 år. Hur upplevde du studierna?

– Jag tyckte att studierna var bra. Lärarna var duktiga och engagerade och vi hade alltid en trevlig stämning i klassen. Jag har lärt mig mycket under en relativt kort tid. 

Vad har studierna i svenska betytt för dig?

– Privat så har det gjort det mycket lättare att kommunicera med människor i min omgivning och skapa kontakter. Det känns som att de flesta svenskarna uppskattar det om man pratar svenska med dem i stället för engelska, även om ens svenska kanske inte är perfekt.

– I min karriär har det också hjälpt jättemycket. Trots att jag hade en masterexamen lyckades jag inte få jobb men efter att jag hade lärt mig svenska och gått GIS-utbildningen som innehöll en praktik på en svensk arbetsplats så fick jag det första jobb jag sökte. 

Senast uppdaterad: 2023-04-12