"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Lärare som satte sig i skolbänken igen

Att arbeta med ungdomar och dela deras vardag är en fantastisk förmån tycker Linda Ahlgren som har jobbat som lärare i franska och engelska i snart 25 år. Hon har själv klivit tillbaka till rollen som student för att lära sig italienska.

– Jag tror att man håller sig ung i tanken länge av att jobba med ungdomar - att se till att de mår bra i skolan, att på något sätt vara en förebild och kunna göra skillnad i en ung människas utveckling.

Som språklärare har Linda möjlighet att kombinera det relationella ledarskapet med att vara kreativ och arbeta med personlighetsutvecklande uppgifter med eleverna.

– Att känna att jag utvecklas i mitt ledarskap är en av de bästa sakerna med mitt yrke. Det allra bästa är att ge mina elever språkglädje och att få vara med på resan när de lär sig ett språk från allra första början.

Du har själv gjort den resan lite senare i livet. Hur var det?

– Jag har alltid haft lätt för att lära mig språk. Många av mina elever kommer från olika delar av världen, de lär mig fraser som jag har kunnat använda i möten med elever och föräldrar. Då såg jag hur avväpnande det är, och det gjorde mig nyfiken på att lära mig fler språk.

Drömmen om att lära sig italienska har funnits hos Linda sedan fotbolls-VM i Italien 1990.

– Det kändes så sorgligt att säga ”jag har alltid velat lära mig italienska” men aldrig göra det. Så jag började först med en app i mobiltelefonen och sen har jag läst en kurs för nybörjare, kvalifikationskurs och även A-kursen vid Umeå universitet. Det känns kul att återvända till samma lärosäte som jag studerade vid tidigare på 90-talet när jag läst engelska och franska.

Du läste på distans. Hur fungerade det?

– Eftersom jag jobbar heltid passar det mig utmärkt att studera på distans då kursen i italienska är flexibel och jag kan styra tiden när jag studerar. Det känns viktigt att få uppgifter att göra regelbundet för att gå framåt i mitt lärande. Jag rekommenderar verkligen distanskurserna – motivationen är hög och jag känner mig peppad på att fortsätta mina studier.

Senast uppdaterad: 2023-03-28