"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Ett roligt sätt att närma sig ett språk är via sångtexter”

Riksspelman Markus Falck spelar i folkmusikbanden J P Nyströms och WAO och i repertoaren ingår sånger på både svenska, finska och meänkieli.

J P Nyströms är ett band där medlemmarna spelat ihop i 45 år. Alla kommer de ursprungligen från Gällivare och Malmberget.

– Redan som unga åkte vi omkring i Norrbotten och spelade in äldre människor som sjöng och spelade och lärde oss deras låtar och det materialet utgör fortfarande en viktig del i vår repertoar.

Musiken har funnits i Markus liv sedan han var liten. Parallellt med att han utbildade sig till lärare i historia och religion och arbetade som det har han alltid också hållit på med musik. Numera är han musikproducent på Norrlandsoperan och ansvarar bland annat för att producera livekonserter inom olika musikgenrer för barn och vuxna i hela Västerbottens län. Han har även hunnit med att läsa en distanskurs i meänkieli vid Umeå universitet.

– Jag kommer från en släkt där man på min pappas sida talade meänkieli och ju äldre man blir desto mer viktigt känns det med ens rötter.

Markus är glad för den passiva förståelse av språket han ändå hade som grund från uppväxten. När det gäller uttal så har han också haft hjälp av att han sjungit och läst dikter på meänkieli tillsammans med sina band.

Han tycker att det har gått överraskande bra att läsa språk på distans men skulle ha önskat att man försökt ordna någon träff åtminstone med dem som bodde någorlunda nära varandra. Markus kan tänka sig att läsa även kvalifikationskursen i meänkieli i framtiden.

– Det har som sagt känts fint att återknyta kontakten med sina språkliga rötter. Jag behärskar verkligen inte språket flytande men det känns ändå meningsfullt att försöka utveckla sig själv. Jag försöker alltid lära mig något nytt ord när jag jagar älg med min farbror i Svappavaara eller träffar min svärfar som är uppväxt i Narken.

På frågan om han skulle rekommendera någon annan att läsa meänkieli svarar han:

– Ja men visst! Tule sieki!

Senast uppdaterad: 2023-03-31