"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Med intresse för historia och samhällsfrågor

Matilda Nygren beskriver sig själv som en vetgirig person med intresse för historia och samhällsfrågor. Sedan gymnasiet har hon läst kurser i engelska, franska, och senast samiska kulturstudier på universitetet.

– Tanken på språk gör mig varm i hjärtat. Jag har alltid haft lätt för språk och tyckt att det är roligt. Jag har rest lite bland annat till Nice i Frankrike och det var så roligt att läsa på skyltar och faktiskt förstå vad det stod, samt förstå en hel del av vad som sades på exempelvis bussen.

Du har en kandidatexamen i engelska. Vad är annorlunda med att läsa språk på universitetet och på gymnasienivå?

– Engelska på universitetsnivå innehöll mycket litteratur och inte bara grammatik. Jag har alltid tyckt mycket om böcker så det passade mig.

Vad var det som lockade dig att läsa samiska kulturstudier?

– Jag är intresserad av frågor som rör diskriminering och minoriteter. Jag kunde väldigt lite om samerna och ville lära mig mer för att förstå deras speciella situation.

Hur var det att läsa samiska kulturstudier?

– Jag har lärt mig oerhört mycket. Jag sätter värde på all kunskap och är glad för att jag nu har bra verktyg för att bemöta och motverka fördomar. Jag har alltid varit intresserad av historia så det vår lärare berättade om samernas historia tyckte jag var väldigt intressant. Jag har också lärt mig många nya termer och mycket om samisk kultur. Fler borde läsa kurser i samiska kulturstudier!

Hur fungerade det att läsa på distans?

– Under den första kursen hade vi fler fysiska träffar men sen kom pandemin. Att läsa i huvudsak på distans har passat mig bra. Jag gillar självstudier och det var skönt att slippa pendla. Jag har ändå uppskattat de träffar vi har haft på Zoom och möjligheten att träffa mina studiekamrater lite.

Har du haft användning av studierna i ditt jobb?

– Just nu arbetstränar jag på biblioteket i Vännäsby. Jag hoppas att mina kunskaper i samiska kulturstudier ska kunna vara till nytta i mitt framtida yrkesliv.

Senast uppdaterad: 2023-04-12