"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vill inspirera unga att våga uttrycka sin identitet

Hon är författare och läser för närvarande B-kursen i lulesamiska vid Umeå universitet. Under våren 2023 är hon aktuell med boken Fjärilshjärta, som bland annat handlar om att ta tillbaka familjens samiska språk som generationen innan har förlorat.

Hur ser din väg till humaniora ut?  

– Jag har alltid varit intresserad av språk och skrivande på olika sätt. Speciellt samiska ligger mig varmt om hjärtat. När jag var liten talade min áhkko (mormor) samiska med mig, men när jag blev äldre bytte hon till svenska istället.

– Jag har alltid känt en längtan efter språket, och började därför studera lulesamiska vid Umeå universitet i vuxen ålder. Jag har även gått ett flertal kurser i kreativt skrivande, vilket lade grunden till mitt nuvarande författarskap. 

Vad betyder humaniora för dig?

– Kunskap om språk kan ge oss en djupare förståelse för människor och kulturer, vilket även litteraturen kan. Det är en av anledningarna till att jag tycker att dessa ämnen är viktiga. 

Vad jobbar du med?

– Idag är jag yrkesverksam författare samtidigt som jag läser B-kursen i lulesamiska vid Umeå universitet. Min första ungdomsroman Himlabrand släpptes 2021, och den här våren är jag aktuell med Fjärilshjärta, som bland annat handlar om att ta tillbaka familjens samiska språk som generationen innan har förlorat. 

Vad är din drivkraft i jobbet? 

– Med mitt skönlitterära skrivande vill jag först och främst inspirera unga människor till att våga vara sig själv och våga uttrycka sin identitet. Jag vill även sprida kunskap om hur unga samers liv och vardag kan se ut idag, eftersom det finns mycket okunskap och fördomar bland majoritetsbefolkningen. 

Vad är roligast i jobbet?

– Att utvecklas i min roll som berättare och skribent, och att få möta läsare som delar med sig av sina tankar och upplevelser efter att ha läst mina böcker. 

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka kurser eller program inom humaniora?

– Sök! När jag började studera skrivande och språk kände jag mig osäker på om det verkligen skulle leda till något jobb.

– Idag, när jag kan leva på inkomsterna från mitt författarskap, är jag väldigt glad att jag valde just den vägen. Följer man sitt hjärta så tror jag att det mesta löser sig till slut, även om det kan kännas läskigt i början. 

Senast uppdaterad: 2023-05-12