"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kompletterade sjuksköterskeutbildning med spanska

Sara drömde om att jobba med något som innebär att hjälpa och göra skillnad för andra – det ledde henne till att bli sjuksköterska. Parallellt med sjuksköterskeprogrammet läste hon spanska vilket hon har stor användning av i USA där hon bor och jobbar.

– Den spansktalande populationen är stor och jag möte ofta patienter som behöver spansk tolk. När jag nyss börjat använde jag tolk eftersom jag kände mig osäker på att min spanska var tillräckligt bra för att kunna användas i möten med patienter. Men eftersom jag förstod det som tolkarna sa så märkte jag att de inte alltid översatte rätt, och jag fick korrigera dem, så då slutade jag använda tolksystemet och pratar själv i stället. Det går bra och verkar uppskattas av patienterna. Man lär sig snabbt de specifika ord och begrepp som används i just det område man jobbar med.  

Att det blev just spanska och inte fortsatta studier i franska som Sara läste på gymnasiet, beror på att hannes man har spanska som modersmål – det är värdefullt att kunna spanska när hon hälsar på sin mans spansktalande släkt. Sara beskriver studierna som lite svåra men roliga.

– Det är faktiskt ganska lätt att lära sig spanska. Det går fort från att vara nybörjare till att kunna föra lätta konversationer. Det som var lite klurigt var till exempel de verbformer som inte finns varken i svenskan eller engelska. I början fick man tänka efter för varje gång man skulle använda dem. Det tog ett tag att få till bra flyt med det.

Åkte på utbyte till Belgien

Under studierna på sjuksköterskeprogrammet fick Sara möjlighet att åka på utbyte till Arteveldehogeschool i Belgien.

– Jag åkte dit på ett utbyte och hade två praktikplatser där på olika sjukhus. Jag lärde mig otroligt mycket, hade god handledning av sjuksköterskorna och skulle verkligen rekommendera andra att göra en del av sin utbildning utomlands om man får chansen. 

När Sara avslutat sjuksköterskeprogrammet fortsatte hon med spanskan som hon tog ut en kandidatexamen i. Samtidigt läste hon en kurs i statsvetenskap.

– Egentligen så har jag bara väldigt svårt att lämna något oavslutat.... Samt att jag gillar helt enkelt att lära mig nya saker. Men det krävs såklart disciplin också, eftersom det tar mycket tid. 

 

Senast uppdaterad: 2023-08-16