"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Det var lättare att lära sig ett nytt språk som vuxen – jag var mycket mer motiverad.”

Sofia Pekkari Eriksson läser ämneslärarprogrammet och är snart färdig lärare i svenska och tyska. Att hon skulle bli just lärare med svenska som ett av sina ämnen visste hon redan i gymnasiet.

– Det berodde mycket på att jag alltid haft bra lärare i svenska. Bra förebilder. Sen kändes svenska tryggt. Jag har alltid varit bra på svenska och det man känner sig duktig på är ju ofta roligt. Jag gillar det mesta med språk. Språk är fint!

Sofia läste tyska parallellt med att hon gjorde praktik på ämneslärarprogrammet (VFU) i Örnsköldsvik.

Jag pendlade så jag hade mycket tid på tåget till att exempelvis läsa den skönlitterära boken som ingick. Dessutom var påfartskursen inte jättesvår utan fungerade, som namnet säger, som en bra påfart. Det var bra att kursen gick på distans.

Tyska blev ett gemensamt språk

Innan Sofia började ämneslärarprogrammet hann hon med att bo och studera i Berlin. Där umgicks hon framför allt med kurskompisar från Sydamerika, Asien och Syrien.

– Tyskan fungerade som vårt gemensamma språk snarare än engelskan och det fungerade väldigt bra eftersom vi alla var på samma nivå .

Hon tycker att det har gått bra att lära sig ett nytt språk som vuxen.

– Jag var mycket mer motiverad när jag ville lära mig tyska för att kunna jobba i Tyskland. Det var skönt att få fokusera bara på tyskan de sex månaderna jag gick kursen i Berlin. Sen är det lättare att lära sig ett nytt språk när man redan har lärt sig andra språk. Min lärare på kursen var dessutom otroligt pedagogisk!

Det man lär sig i ett ämne hjälper en i ett annat

Sofia tyckte det var tungt med studierna i tyska under pandemin då allt var via zoom men praktiken fick henne att se ljuset i tunneln och målet hon ville nå.

– Tyskan har varit ganska tung med mycket plugg och för första gången har jag kört på några tentamina. Det är nog egentligen en nyttig lärdom att det inte är hela världen och att man kan klara det på en omtenta. Samtidigt har vi lärt oss mycket eftersom det har varit många olika moment. Att några kursmoment läses parallellt kan bli mycket men vad man lär sig i ett ämne hjälper en i ett annat. Speciellt litteraturkurserna har varit roliga. Mycket att läsa och mycket tid till att diskutera! Vi har fått läsa olika slags böcker, både klassiker, barn- och ungdomslitteratur och modern litteratur. Det har varit intressant att diskutera i förhållande till Tysklands historia.

Senast uppdaterad: 2023-10-26