"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kärleken tog henne till Sverige

När Viktoria Atroschenko flyttade till Sverige läste hon Intensivkurs i svenska som gav henne den behörighet hon behövde för vidare studier vid universitetet. Hon uppskattade det ganska höga tempot och de frekventa föreläsningarna men framför allt att kunna tala svenska med sin partner och vänner.

Viktoria, som är uppvuxen i Belarus, träffade sin sambo i Umeå när hon hälsade på sin morbror och hans familj. För att förbereda sig för flytten till Sverige började hon läsa lite svenska i Belarus och påbörjade senare Intensivkurs i svenska.

– Min morbrors fru rekommenderade kursen som hon själv hade läst för 12–13 år sedan. Hon berättade att den var så effektiv så att när hon började läsa ett program på universitetet förstod hon all information på svenska.

Spontana konversationer motiverade

Det latinska alfabetet var Viktoria väl bekant med eftersom hon har läst engelska i många år, men det fanns andra utmaningar. Viktoria som talar vitryska och ryska, förklarar att bestämd form och obestämd form som återfinns i svenskan, inte finns i hennes modersmål, vilket är en stor skillnad.

– Redan i början av kursen fick vi öva på spontana konversationer vilket jag aldrig har gjort tidigare. Det kändes lite stressigt att börja prata när man visste att det skulle bli mycket fel, speciellt som en del i klassen kunde lite mer svenska. Det var dock ett jättebra inslag som var motiverande och effektivt. Jag är glad för det inslaget så här i efterskott!

Uppskattade nära lärarkontakt

Innan Viktoria påbörjade intensivkursen i svenska läste hon SFI vilket var en bra grund, men baserades mer på självstudier. För Viktoria var intensivkursen med mycket föreläsningar ett bättre alternativ.

– Jag uppskattade att vi hade föreläsningar nästan varje dag på intensivkursen i svenska på universitet. Att vi fick träffa lärarna ofta. Jag var van vid mycket läxa från mina studier i hemlandet och jag uppskattade det ganska höga tempot.

När intensivkursen var klar sökte Viktoria till tandsköterskeutbildningen och jobbar nu som tandsköterska. Med en femårig journalistutbildning i bagaget drömmer hon om att en dag får skriva även här i Sverige. Med den goda grund i svenska hon fått från intensivkurserna känns den drömmen inte omöjlig.

– Jag lever på svenska nu! Jag kan svenska bättre än engelska trots att jag läst svenska kortare tid och börjat när jag var vuxen. Intensivkursen är ett effektivt och snabbt sätt att lära sig svenska och de som läser den är väldigt motiverade vilket gör att man sporrar varandra.

Senast uppdaterad: 2023-04-12