"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Utlandsstudier

Under tiden för dina studier vid Lärarhögskolan finns möjligheter till utlandsstudier i kurser, verksamhetsförlagd utbildning och praktik. På den här sidan har vi samlat information om vilka möjligheter som finns och hur du ska göra om du är intresserad av detta.

Att vara utbytesstudent innebär att du läser en begränsad del av din utbildning på ett partneruniversitet eller en partnerskola i ett annat land och sedan får det du läst tillgodoräknat i din examen från Umeå. För att åka som utbytesstudent till ett av våra partneruniversitet måste du självklart vara student på vårt universitet.

Bidrag

Lärarhögskolan vid Umeå universitet arbetar aktivt för att stimulera studenters satsning internationellt och har därför för år 2024 avsatt 231 000 kr att fördela till lärarstudenter som studerar vid Umeå universitet. Lärarhögskolan utlyser i denna andra utlysning 8 bidrag om vardera 16 500 kr till dig som planerar att genomföra studier/praktik som avser lägst 6 hp utomlands under 2024.

Läs mer och ansök om bidrag för utlandsstudier

Åka på avtal eller som freemover

När du studerar utomlands genom avtal kostar det inget, du tar med ditt studiemedel och kan tillgodoräkna dig dina utlandsstudier i utbildningen.
Din studietid behöver inte förlängas genom att du studerar utomlands. Du kan antingen åka inom ramen för ett avtal eller som så kallad freemover.
Fördelen med avtalen är att du slipper betala terminsavgifter, du får ett stipendium, universitetet står för din försäkring och värduniversitetet hjälper dig med att ordna bostad. 

Du kan även välja att åka iväg på egen hand som så kallad freemover. Som freemover-student behöver du inget avtal utan kan själv planera din tid utomlands. Du kan själv välja vad du vill läsa, vart du ska åka och hur länge du ska vara borta. Att åka som freemover innebär att du får ordna allt på egen hand. Det kräver planering och noggranna förberedelser. Var därför beredd på att det tar tid – upp till ett år – att förbereda, söka och bli antagen.

Lärarhögskolans utbytesavtal

Lärarhögskolan har utbytesavtal med följande partneruniversitet: University of Sydney (Australien), La Trobe University (Australien), University of Wisconsin-Whitewater (USA) och Universitetet i Tromsö (Norge).

Här hittar du information om Lärarhögskolans utbytesavtal

 

Ansökan

Sista dag för att lämna in ansökan är:

15 mars för utbyte hösttermin

15 september för utbyte vårtermin.

Ansökningsblankett

Välkommen in med din ansökan!

Vanliga frågor och svar

Svar på den vanligaste frågorna om utbytesstudier vid Lärarhögskolan

Kontakta gärna oss

Allmänna frågor

VFU (praktik utomlands)

Senast uppdaterad: 2024-04-12