"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Utlandsstudier

"En upplevelse för livet ...", "Det bästa jag gjort ...".

Det är så här många studenter beskriver sin tid som utbytesstudent. Inte nog med att i princip alla tekniska fysiker som pluggat utomlands kommit hem oerhört nöjda,  utlandsstudier är också en stark merit som värderas allt högre på arbetsmarknaden.

Att du har läst i andra länder visar att du har initiativförmåga, är orädd, kan anpassa dig till olika miljöer och har social förmåga, väldigt viktiga egenskaper för en civilingenjör. Dessutom är det ganska lätt att arrangera sina utbytesstudier, så du kommer inte att ångra dig om du åker.

Gör så här

Läs det här pdf-häftet om utlandsstudier. Välj sedan ut något intressant universitet och leta fram kurser på webben. Kolla även språk och terminstider. När det är klart kan du kontakta Krister Wiklund för ett preliminärt tillgodoräknande av kurserna i din svenska examen. Under processens gång bör du hålla kontakt med Jens Zamanian, som är studierektor för internationalisering på fysikinstitutionen, han kan hjälpa dig en hel del.

Du läser på heltid under en eller två terminer. För de avtal som inte ligger på institutionsnivå måste du vara ute i god tid, deadline för studier efterföljande läsår är 15 november, och här konkurrerar du med studenter från hela universitetet. Konkurrensen om utbytesplatser i populära länder kan vara tuff. Fysikinstitutionens utbytesplatser är lättare att få, ungefär normalstudietakt utan särskilda betygskrav brukar räcka, men dessa utbytesavtal gäller främst länder inom Europa.

Senast uppdaterad: 2023-03-24