Mest stolt är han över att ha gjort en reklamröst för Cartoon Network. Filmaren Erik Löfgren, tidigare student på Digital Medieproduktion, vet hur vardagen kan se ut i filmbranschen.
Ingen dans på rosor, det är ett uttryck som väl passar in på Erik Löfgren när han beskriver hur det är att jobba i filmbranschen. Sedan 2006 har han jobbat som filmare och redigerare främst i Norge.
– Det är ingen som börjar på toppen av sin karriär som 17-åring, det tar minst 20 år innan man når någonstans i den här branschen.
Att det blev Norge efter utbildningen för Erik Löfgren berodde på att där fanns det flest välbetalda uppdrag. Han har jobbat med allt från stora dramafilmer till att klippa videobroadcasts för modevisningar och reklam - och promotionfilmer för Peugeot.
Fast det är jag är mest stolt över är att jag har gjort reklamröst för Cartoon Network, konstigt nog, säger han och skrattar.
Lek under utbildningen
Han har nyligen startat företaget Dimension Magic och flyttat tillbaka till Umeå igen. Fast rötterna har han i Delsbo i Hälsingland.
– Jag önskar att jag tog chansen mer och gjorde mer filmprojekt när jag gick utbildningen. Eftersom tekniken fanns att tillgå dygnet runt. Praktik slår nämligen utbildning. Det handlar mycket om att leka och ha kul. Men utbildningen ger fackkunskaper och konkurrensfördel när man söker jobb, särskilt i Norge.
Erik Löfgrens tips för en karriär i filmbranschen:
Sök inte jobb i juni-juli. Då har branschen sommarlov, hösten är en bättre tid och särskilt för de som kan tänka sig att jobba på frilansbasis med F-skattebevis.
Var uppmärksam. Många vill utnyttja dig som billig arbetskraft. Håll en god relation till andra i branschen. Ett dåligt rykte sprids snabbt, eftersom alla känner varandra.
Var noggrann med dina kunskaper. Du måste kunna leverera vad kunden vill ha och i olika format.
Var inte rädd. Högt uppsatta personer, som regissörer, är sällan några divor utan precis som vilka människor som helst.
Utbildning. I Norge smäller det högt med universitetsutbildning vid jobbansökningar. Det är en konkurrensfördel.
Håll distans. Lägg inte ledig tid på det du jobbar med. Ta inte obetalda jobb för kompisar. Det lönar sig inte. Risken är stor att du bränner ut dig.
Odla dina kontakter. Ingen kommer någonstans utan ett nätverk. Sök dig till personer som är duktigare än dig.
Var ödmjuk. Det gäller att vara professionell mot slutkund. Chansen till större jobb kan annars gå om intet.
CV ger inte jobb, utan din personlighet. Sök upp dem du vill jobba med personligen, visa upp din portfolio vid ett möte.