"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Klas utvecklade sin franska i Lille

Att åka iväg på ett utbyte under sin tid på juristprogrammet var något Klas bestämt sig för tidigt och med studier i franska i bagaget sedan innan blev valet att åka till Frankrike enkelt. Möjligheten att utveckla sin franska och träffa nya bekantskaper upplevde Klas som väldigt givande. Ta chansen till en utbytestermin och ha ett öppet sinne är hans tips!

Varför valde du Science Po Lille?
Jag visste först och främst att jag verkligen ville åka på utbyte under juristprogrammet, både för att vidga mina vyer och uppleva nya saker, men även för att en termin utomlands är något som värderas högt av arbetsgivare i juristbranschen. Efter gymnasiet bodde jag en period i Nice och har därefter även pluggat franska i Umeå. När jag såg att möjligheten fanns att åka tillbaka till Frankrike blev det ett självklart val! Sedan skadar det inte heller att Sciences Po (Institut d’Études Politiques), som finns på flertalet platser i Frankrike, har ett gott rykte internationellt och är ett eftertraktat lärosäte, inte heller att jag här fick chansen att plugga andra samhällsvetenskapliga ämnen än ren juridik.

Infriades förväntningarna?
Ja! Innan mitt utbyte intalade jag mig själv att jag inte skulle ha några särskilda förväntningar, annat än att ha ett öppet sinne och ta saker lite som de kommer. Därför är det en svår fråga att svara på, men trots att en del saker varit lite jobbiga för stunden, såsom plötsliga ändringar i kursupplägg, den franska byråkratin (det är exempelvis inte helt lätt att spontant köpa månadskort på tunnelbanan) och sporadisk hemlängtan är jag mycket nöjd med min tid i Lille.

Vad tyckte du om universitetsmiljön?
Jag tyckte mycket om universitetet, som ligger centralt i ett vackert gammalt stenhus och för några år sedan totalrenoverades. Detta gör att man som student både det klassiska och det moderna, vilket är en kombination jag delvis kan sakna i Umeå. Det ska sägas att Sciences Po Lille inte har något campus i traditionell mening och att studenter därför inte bor på universitetet, men det såg jag bara som något positivt. Man vill ju gärna komma ifrån plugget – bokstavligen – också!

Hur var kurserna upplagda?
Allmänt kan sägas att studierna påminde lite om gymnasiet rent organisatoriskt. Mina fem kurser lästes parallellt med varandra och var schemalagda en gång i veckan. Mestadels bestod kurserna av interaktiva föreläsningar och de flesta examinerades med någon form av uppsats eller flera, separata presentationer. Någon enstaka avslutades även med ett ”prov”, men om man som juriststudent har överlevt sextimmarstentor på ÖP är detta verkligen inget problem.

Hur bodde du?
Under min tid i Lille bodde jag i ”kollektiv” strax utanför stadskärnan och
universitetet, som jag smidigt kunde nå både till fots och via tunnelbana. I huset bodde 14 personer, de flesta från andra delar av Frankrike. De flesta rummen hade eget badrum, men jag delade med en annan. Jag kan, trots lite oro på förhand, starkt rekommendera kollektiv som boendeform; dels är det ofta mycket billigare (och enklare att få tag på) än egen lägenhet, dels är den sociala tillgängligheten positiv i min mening. Att inte behöva åka ut på stan för att träffa folk är faktiskt väldigt skönt, och dessutom fick jag genom boendet lära känna fransmän, utöver utbytesstudenter, vilket var mycket uppskattat.

Hur gick det med språket?
Det gick bra! På universitetet läste jag alla kurser på engelska, utom en fransk kurs med ”vanliga” studenter men där professorn var införstådd med att utbytesstudenter deltog. Nämnas bör dock att fransmännen generellt sett är betydligt sämre på engelska än vad man kanske är van vid i Sverige och övriga Norden, och framförallt mindre villiga att använda engelska språket. De föredrar att kommunicera på franska i så stor utsträckning det går är min erfarenhet. Däremot är den yngre generationen i allmänhet bättre på engelska, och det är inte så att man måste leva i ett vakuum om man inte är flytande i franska. Jag vill även understryka att flera av de utbytesstudenter jag umgicks med praktiskt taget inte hade någon förkunskap alls, så språket ska inte ses som något hinder.

Vad gjorde du på fritiden i Lille?
Utöver att Lille är en fantastisk studentstad med ett levande förenings- och kulturliv, så är stadens läge svårslaget. Närheten till historiskt intressanta platser såsom Dunkerque och Calais, metropoler som Bryssel, Paris och London samt vingårdarna i Champagne gör att många platser kan besökas till ett relativt billigt pris och ofta smidigt över dagen. Det har jag, bland annat, ägnat helger och ledighet åt.

Vad upplevde du som mest positivt med utbytet?
Främst två saker. Jag fick verkligen möjlighet att utveckla min franska, både rent akademiskt och i vardagen, och det hade såklart varit svårt att göra på samma sätt i Sverige. För det andra har det sociala livet varit helt fantastiskt, med många nya bekantskaper från världens alla hörn att umgås med både under lektioner och på fritiden. Trots att jag saknade mina vänner i Umeå och Sverige gjorde människorna jag mötte i Lille att terminen blev betydligt lättare att ta sig igenom!

Har du något tips till andra studenter som vill åka på
utbytesstudier?
För det första: Åk! Det är en fantastisk möjlighet som man kanske inte får så många gånger i livet (eller någonsin igen). För det andra skulle jag rekommendera att inte stirra sig blind på universitet och kursutbud på förhand, eftersom min upplevelse är att utländska lärosäten tenderar vara väldigt mycket mer flexibla än svenska när det gäller ändring av kurser, examinationsformer och liknande. Fundera i stället på var just du skulle vilja åka – plugget löser sig – och ha sedan ett öppet sinne väl på plats!

Fakta om utbyte inom Europa

Juridiska institutionen har avtal med 10 olika lärosäten runt om i Europa.
Läs mer studier vid Sciences Po Lille.

Läs mer

Utbytesstudier

Information om utbytesstudier på juristprogrammet.

Kontakta oss

Läs mer om hur du kan kontakta oss via studentexpeditionen, e-post eller telefon.

Publicerad: 2022-11-01