Hoppa direkt till innehållet
printicon

Lisa Johanssons dag i Umeå

Lisas tips till dig som vill vara student för en dag: Förbered frågor och tänk igenom vad du vill se. Kanske har studenten som du följer tid att visa dig centrum eller andra delar utanför campus.

Lisa Johansson är sportig. För henne var det viktigt att det fanns ett bra idrottsutbud på hennes studieort och därför valde hon Umeå. Men innan hon bestämde sig reste hon hela vägen från hemstaden Ljungby i Småland för att vara student för en dag.
– I dag har jag en och en halv minuts cykelväg till träningsanläggningen Iksu. Det är ju hur skönt som helst, säger Lisa.

Umeå. Den staden låg så långt borta att Lisa Johanssons föräldrar blev lite nervösa när Lisa pratade om att flytta dit för att studera.
– Jag hade flera utbildningskataloger hemma. Mamma och pappa pratade gärna om Lunds eller Linköpings universitet, men Umeåkatalogen ville de inte så gärna titta i, säger hon.

En stor anledning till hennes intresse för Umeå var stadens idrottsprofil. Hon har själv spelat mycket innebandy och träning är en stor del av Lisas vardag. Träningsanläggningen Iksu kändes spännande.
– Jag trodde att Umeå låg ungefär 20 mil norr om Stockholm. Trevligt att snabbt kunna åka till huvudstaden, tänkte jag, säger Lisa.

När hon förstod hur långt det faktiskt var, så bestämde hon sig för att besöka universitetet under en dag. Och en dag blev två dagar.
– Jag hade så tur att jag fick följa med två olika studenter två dagar. Båda är jättetrevliga tjejer och de tog väl hand om mig, säger Lisa.

Svårt med norrländskan

Hon hade aldrig flugit inrikes förr, så det var första utmaningen. När hon landade i Umeå och insåg att det inte var några problem att hitta till flygbussen så kom nästa utmaning. Att stiga av bussen på rätt hållplats.
– Jag skulle stiga av på Universum, som ligger på universitetsområdet. Problemet var att jag tänkte på Universeum (som ligger i Göteborg), vilket jag så klart aldrig kom till, så jag åkte ner till Vasaplan. Där fick jag fråga mig fram för att hitta en buss tillbaka till Universum, berättar Lisa.

Hon hade svårt med norrländskan och skrattar när hon tänker på hur bred hennes småländska måste ha uppfattats när hon irrade runt på Vasaplan – Umeås centrala bussknut.

Efter två dagar på campus, med övernattning på hotell mitt i staden, kände Lisa sig ännu mera säker på att det var i Umeå hon skulle studera.
– Lite konstigt är det med tanke på att jag var här i februari när det var riktigt ruskigt väder, säger hon.

Vid Umeåbesöket fick hon betala resa och boende själv. Numera kan man söka bidrag för det om man vill besöka ett program på Handelshögskolan.

Boende löser sig

Lisa ställde sig i bostadskö på en gång för att få ett studentrum. Tack vare en Facebook-grupp för programmets inspark, hade hon is i magen.
– Alla skrev att det löser sig, i värsta fall kan man bo på vandrarhem, säger hon.
Två veckor innan terminsstart fick hon veta att hon fått ett studentrum, med inflyttning en månad senare.

– Det var tur att jag har en släkting i Umeå som jag kunde bo hos några veckor, säger Lisa.

Nu är hon inne på sin fjärde termin på civilekonomprogrammet. Förutom att plugga så är Lisa engagerad i studentföreningen HHUS och är nu själv ambassadör för blivande studenter som vill besöka Umeå. Dessutom åker hon runt på gymnasieskolor för att berätta om hur det är att studera på universitet.
– Jag trivs verkligen här. Umeå universitet har studenter från hela landet. Det är fantastiskt och det kommer att ge ett bra nätverk i framtiden, säger hon.
Hon fick nyligen en bild på sin mobiltelefon hemifrån Ljungby där gräsmattorna är gröna och blommorna blommar.

– Det är slutet av april och här kommer bara snön tillbaka. Det är ganska jobbigt, säger Lisa.

Termin sex kommer hon att spendera i Köpenhamn.
– Vi har möjlighet att studera en termin utomlands och jag tycker att Köpenhamn är en cool stad. Jag är intresserad av marknadsföring och PR och jag tror att Europa är ett bra område om man vill satsa på en internationell karriär, säger hon.

Namn
Lisa Johansson
Varifrån kommer du?
Ljungby
Var bor du?
I studentrum på Ålidhem.