"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Algebraisk och geometrisk kombinatorik, 7,5 hp

Engelskt namn: Algebraic and Geometric Combinatorics

Denna kursplan gäller: 2024-01-15 och tillsvidare

Kurskod: 5MA212

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-02-15

Innehåll

Kursen ger övergripande kunskaper inom forskningsområdet algebraisk och geometrisk kombinatorik. Fördjupning sker genom att ge förtrogenhet med utvalda redskap och metoder inom ändlig geometri, spektral grafteori, geometrisk grafteori, gruppteori, och algebraiska strukturer som konstruerats från kombinatoriska objekt.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse

  • redogöra för centrala redskap och metoder inom algebraisk och geometrisk kombinatorik
  • redogöra och exemplifiera hur ovanstående redskap och metoder kan användas för att lösa problem inomalgebraisk och geometrisk kombinatorik
  • formulera utvalda satser och redogöra för centrala resultat inom algebraisk och geometrisk kombinatorik,

Färdighet och förmåga

  • bevisa utvalda satser inom algebraisk och geometrisk kombinatorik
  • använda centrala redskap och metoder inom algebraisk och geometrisk kombinatorik
  • kommunicera matematiska resonemang både skriftligt och muntligt

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • avgöra stringensen i de matematiska resonemang som presenterats på kursen
  • visa på ett kritiskt förhållningssätt vad gäller användningen av matematiska redskap och metoder

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs 90 hp  inkluderande en kurs i diskret matematik om minst 7,5 hp och en kurs i linjär algebra om minst 7,5 hp. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner och seminarier.

Examination

Kunskapsredovisningen sker i form av skriftliga inlämningsuppgifter och aktiv närvaro på seminarier. På vardera del ges något av omdömena Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga examinerandedelar är godkända. För att få betyget Väl godkänd (VG) på hel kurs måste man har fått omdömet Väl Godkänt (VG) på samtliga examinerande delar.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (6 kap. 22 §, HF). Begäran om ny examinator ska ställas tillprefekten vid institutionen för matematik och matematisk statistik.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten
 

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknandeskickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas(Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökanom tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 3

Annat material (tillhandahålles av institutionen)
Matematik och Matematisk statistik :