"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Etnologi A, 30 hp

Engelskt namn: Ethnology A

Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 1ET073

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Etnologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-02-20

Innehåll

Etnologi är ett ämne som ger kunskap om samhället ur ett kulturellt perspektiv, ofta med fokus på människors vardagsliv och deras erfarenheter, värderingar och tankevärldar. Kursen Etnologi A ger en introduktion till etnologiämnets bredd och möjligheter. Studenten möter ett urval av centrala forskningsfält och kulturanalytiska perspektiv. Ett särskilt fokus ligger på fälten berättande, folklore och ritualer, kulturhistoria och kulturarv samt populärkultur och sociala medier. Kursen behandlar även hur sociala kategorier som genus/sexualitet, klass, etnicitet, funktionalitet och ålder samverkar och formar kultur, identitet och samhälle. Studenten får prova på olika etnografiska metoder så som intervju, observation, digital etnografi och arkivstudier.

Kursen utgör termin 1 på HGETN, Etnologprogrammet, men kan även läsas som fristående kurs. 

 

Följande moduler ingår: 
 

Modul 1. Etnologi och kulturanalys (7.5 hp)
Ethnology and cultural analysis
I modulen introduceras etnologi och kulturanalys. Fokus ligger på aktuell forskning och centrala kulturteoretiska perspektiv och begrepp. Modulen berör även ämneshistoria och etnologiska arbetssätt. Studenterna får genomföra en deltagande observation och att dokumentera och tolka resultaten genom tillämpning av kulturanalytiska perspektiv på aktuella samhällsfenomen.

Modul 2. Berättande, folklore och ritualer (7.5 hp)
Narrating, folklore, and rituals
Modulen introducerar etnologiska perspektiv på hur vardagligt berättande och folklore i såväl muntliga som medierade former bär på kulturell mening. Modulen ger även en introduktion om ritualer som kulturella uttryck med stor betydelse för kultur, identitet och samhälle. Studenten övar sig i insamling och dokumentation av berättande, folklore och ritualer genom kvalitativ intervjumetodik.

Modul 3. Kulturhistoria och kulturarv (7,5 hp)
Cultural history and cultural heritage
Modulen behandlar hur etnologiska perspektiv används i studier av kulturhistoria och kulturarv. Den ger grundläggande kunskap dels om hur etnologer arbetar med historiskt material utifrån olika metoder och frågeställningar, dels om hur bruk av historia och kulturarv får betydelse i samtiden. Studenten övar sig i att använda kulturanalytiska frågeställningar på ett historiskt material och får kännedom om arkivmaterials möjligheter och utmaningar för att utforska exempelvis sociala hierarkier, konflikter och historietolkningar.

Modul 4. Populärkultur och sociala medier (7,5 hp)
Popular culture and social media
Modulen lägger fokus på hur populärkultur och sociala medier används i och påverkar vardagsliv, politik och samhälle. Särskilt uppmärksammas samspel mellan populärkulturella uttryck, identiteter och sociala kategorier som exempelvis genus, sexualitet, klass, ålder, funktionalitet och etnicitet. Modulen behandlar även metoder för hur populärkultur och sociala medier kan studeras och studenten får öva sig i digital etnografi och bildanalys.

Förväntade studieresultat

Modul 1: Etnologi och kulturanalys (7,5 hp)


För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse

  • översiktligt kunna redogöra för och exemplifiera etnologins ämneshistoria, forskningsområden och arbetssätt,
  • kunna redogöra för centrala begrepp i etnologi och deras användningsområden.

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga

  • genomföra en mindre deltagande observation med fältanteckningar samt tolka resultatet,
  • genomföra och diskutera grundläggande kulturanalys på ett aktuellt samhällsfenomen.

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa förmåga att reflektera över etnologiska arbetssätt.

 

Modul 2. Berättande, folklore och ritualer (7,5 hp)

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse

  • kunna redogöra för och analysera olika former av vardagligt berättande samt analysera hur kulturbundna värderingar uttrycks
  • kunna redogöra för, och ge exempel på, folklore som kulturellt uttryck
  • kunna beskriva ritualers betydelse för kulturell identitet.

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga

  • dokumentera olika muntliga och medierade berättelser
  • förbereda, genomföra, transkribera och tolka en intervju.

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt

  • med källkritisk distans kunna reflektera över berättande, folklore och ritualer som kulturella fenomen
  • reflektera på en grundläggande nivå över intervju som metod och kunskapskälla.

 

Modul 3: Kulturhistoria och kulturarv (7,5 hp)

 

 För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse

  • kunna redogöra och visa förståelse för kulturhistoriska frågeställningar, metoder, tillvägagångssätt och resultat i etnologiska studier
  • kunna redogöra för kulturarv och historiebruk som begrepp och praktik.

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga

  • kunna formulera frågeställningar och söka relevant material i arkiv med kulturhistoriska metoder.

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa förmåga att diskutera arkivmaterials möjligheter och utmaningar inom etnologisk forskning
  • kunna göra källkritiska och etiska överväganden på en grundläggande nivå i relation till arkivmaterial.

 

Modul 4: Populärkultur och sociala medier (7,5 hp)


För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse

  • visa förmåga att på en grundläggande nivå beskriva hur populärkultur och sociala medier har betydelse i vardagsliv och samhälle

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga

  • kunna diskutera samspel mellan populärkulturella uttryck, sociala kategorier och identitet
  • kunna samla, analysera och presentera ett digitalt och/eller populärkulturellt material.

 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kunna göra grundläggande källkritiska och etiska överväganden i relation till populärkulturellt och digitalt material.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen på samtliga moduler består av föreläsningar, workshops, seminarier samt praktiska övningar enskilt och i grupp. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.

Examination

Modul 1: Etnologi och kulturanalys (7,5 hp)
Modulen examineras löpande genom seminarier, gruppuppgifter samt genom en individuell tentamen. Betygsskalan för seminarier och gruppuppgifter är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för tentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt på individuell tentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt Väl godkänd på individuell tentamen.
 
Modul 2: Berättande, folklore och ritualer (7,5 hp)
Modulen examineras löpande genom seminarier, gruppuppgifter samt en individuell tentamen. Betygsskalan för seminarier och gruppuppgifter är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för individuell skriftig uppgift är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt på individuell skriftig uppgift. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt Väl godkänd på individuell tentamen.

 

Modul 3: Kulturhistoria och kulturarv (7,5 hp)
Modulen examineras löpande genom seminarier, en gruppuppgift i arkiv samt genom en individuell tentamen. Betygsskalan för seminarier och gruppuppgift är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för individuell tentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgift samt på individuell skriftlig uppgift. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgift samt Väl godkänd på individuell tentamen.


Modul 4: Populärkultur och sociala medier (7,5 hp)
Modulen examineras löpande genom seminarier, gruppuppgifter samt genom en individuell tentamen. Betygsskalan för seminarier och gruppuppgifter är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för individuell tentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt på individuell tentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt Väl godkänd på individuell tentamen.

 

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
 
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.

 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.


För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på moduler om minst 22,5 hp.

 

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
 

Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) ska göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll.

Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.



Kursen ersätter de tidigare kurserna 1ET000 Etnologi A 30hp samt 1ET029 Etnologi A - kultur, berättelser, ritualer 30hp och kan inte tas med i en examen med någon av dessa.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.