Beslutad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2025-03-04
Innehåll
Fördjupningskurs i filosofi och artificiell intelligens I breddar och fördjupar kunskaper i filosofi med fokus på dess kopplingar till AI och naturvetenskaperna. Kursen består av tre delkurser som vardera omfattar 7,5 hp: Filosofins historia, Teknologins och den artificiella intelligensens etik, Vetenskaps- och teknikfilosofi. Delkurserna kan ges helt eller delvis på engelska.
Filosofins historia (7,5 hp)
Delkursen ger en översikt över stora delar av filosofins historia från antikens Grekland fram till uppkomsten av de nu dominerande filosofitraditionerna. Samtidigt är det en kritisk introduktion till några av filosofins klassiska problemställningar. Hur är kunskap möjlig? Hur förhåller sig själen till kroppen? Vad är ett gott liv? Vad innebär det att en handling är rätt eller orätt? Klassiska filosofiska svar på dessa och andra frågor tas upp och diskuteras kritiskt.
Teknologins och den artificiella intelligensens etik (7,5 hp)
Delkursen utforskar de etiska konsekvenserna av teknikens (och i synnerhet artificiell intelligens) allt större inflytande på våra liv. Den tar upp både praktiska frågor och grundläggande etiska frågor om AI-system.
Vetenskaps- och teknikfilosofi (7,5 hp)
Vetenskapen är vår mest framgångsrika strävan att förstå världen. Delkursen behandlar vetenskapens grunder, metoder och konsekvenser samt teknikens roll inom vetenskapen.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- ha goda kunskaper om och överblick över centrala begrepp, teorier, problem och argument inom filosofin
- ha fördjupade kunskaper inom filosofins historia, teknologins och den artificiella intelligensens etik, vetenskapsfilosofi och teknikfilosofi
Färdighet och förmåga
- ha god förmåga att kritiskt och självständigt presentera och diskutera filosofiska problem och argument
- ha förmåga att skriva en väl disponerad och tydlig filosofisk uppsats
- ha förmåga att presentera slutsatser som är väl underbyggda av tydlig argumentation
- ha förmåga att tydligt beskriva den filosofiska litteratur som är relevant för den frågeställning som uppsatsen behandlar
- ha förmåga att analysera och bedöma filosofiska argument
- besitta grundläggande färdighet att skriva filosofiska texter av god språklig kvalitet
- besitta färdighet att behandla formalia för skrivande av filosofiska texter på ett konsekvent sätt och i enlighet med vedertagna normer
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- ha god förmåga att granska och värdera filosofiska texter
- ha god förmåga att kritiskt diskutera normativa problem
- ha förmåga att kritiskt resonera om förutsättningarna för kunskap och förståelse inom några filosofiska och vetenskapliga områden
Behörighetskrav
Fortsättningskurs i filosofi och artificiell intelligens, med godkänt resultat på minst 15 hp, eller motsvarande kunskaper; Grundkurs i filosofi, med godkänt resultat på minst 15 hp, eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och övningar. Studenter måste ha tillgång till dator och en stabil internetuppkoppling.
Examination
Examination sker i form av individuella skriftliga prov och aktivt deltagande i övningar (som består av muntliga och skriftliga uppgifter). Studerande som inte har möjlighet att delta i alla övningar har möjlighet att erhålla betyget godkänd på den del av examinationen som utgörs av övningar genom att fullgöra skriftliga eller muntliga examinationsuppgifter enligt anvisningar av betygsättande lärare.
Betyg på delkurserna sätts utifrån en helhetsbedömning av resultaten på examinationerna i delkursen. På de individuella proven ges något av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. För betyget Godkänd på hela kursen krävs att samtliga examinationer på samtliga delkurser är minst godkända. För betyget Väl godkänd krävs att samtliga examinationer är minst godkända, och att den studerande är väl godkänd på sammanlagt minst 11,5 hp av de delar som bedöms med betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd, Underkänd.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studenternas tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet.