"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fotbollshistoria, 7,5 hp

Engelskt namn: Football history

Denna kursplan gäller: 2023-11-20 och tillsvidare

Kurskod: 1HI087

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Historia: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2023-11-23

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska studenten kunna: 
 
Kunskap och förståelse  

  • redogöra för drivkrafterna bakom herrfotbollens etablering under 1800-talets slut, vilka motiv och samhällskrafter som verkade pådrivande och vilket motstånd som fanns.  
  • redogöra för drivkrafterna bakom damfotbollens etablering under 1900-talet, vilka motiv och samhällskrafter som verkade pådrivande och vilket motstånd som fanns, med särskilt fokus på den moderna svenska damfotbollens etablering från och med 1960-talet.  
  • redogöra för herrfotbolls utveckling från amatörism till professionalism och den tilltagande kommersialiseringen. 
  • redogöra för huvuddragen i de olika spelsystem som tillämpats under 1900-talet men särskilt striden kring 1980 rörandet svenska herrlandslagets spelsystem.  
  • redogöra för barn- och ungdomsfotbollens framväxt i Sverige under 1900-talet.  


Färdighet och förmåga 

  • självständigt, kritiskt och nyanserat kunna problematisera herr- och damfotbollen utifrån de olika teoretiska perspektiv som finns inom kunskapsfältet, däribland genusteori och kontroll- och disciplineringsteorier.  
  • kontextualisera fotboll som kulturellt samhällsfenomen och hur det är relaterat till liknande kulturyttringar. 


Värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • problematisera hur generella jämlikhetskrav rörande män och kvinnor påverkat det idrottsliga fotbollsfältet. 
  • problematisera och värdera barn- och ungdomsfotbollens betydelse ur ett vidare fostransperspektiv; fysiskt och social-psykologiskt.  

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen är nätbaserad och genomförs i form av inspelade föreläsningar, skrivuppgifter samt individuell läsning. Fördjupningslitteratur, som är valbar, väljs i samråd med undervisande lärare.  

Tekniska specifikationer:  
-En säker och bra internetuppkoppling 
-En dator (Mac/Pc). Den lärplattform som används på kursen - Canvas - fungerar inte alltid fullt ut på ett säkert sätt med mobil/surfplatta eller chromebook 

Examination

Examination sker skriftligen, däribland deltagande i ett inledande quizz. Med skriftlig examination avses därutöver dels deltagande i skriftlig uppgift dels de skriftliga inledningar och kommentarer som studenterna bidrar med under de skriftliga seminarierna (i skapade "trådar").  

Den avslutande skrivuppgiften, omfattande 5 hp, samt inledningar/kommentarer vid de skriftliga seminarierna, omfattande 1,5 hp, betygssätts med U, G eller VG. Det inledande quizzet, omfattande 1 hp, betygssätt med U eller G. För betyget godkänd som slutbetyg på kursen krävs betyget godkänd på alla delar av examinationen. För betyget väl godkänd som slutbetyg på hela kursen krävs betyget väl godkänd på den skriftliga uppgiften omfattande 5 hp.  

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, för prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

 

 

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas. 

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet. 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.