"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Geoteknikens grunder, 7,5 hp

Engelskt namn: Geotechnics Basic

Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 5BY094

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Byggteknik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2024-02-22

Innehåll

Kursen ger grundläggande förståelse för geoteknikens roll och vilken påverkan grundläggningsförhållanden har på konstruktioner. Kursen behandlar även kunskaper och färdigheter som krävs för att förstå och genomföra grundläggande geotekniska beräkningar. Ämnen som behandlas är kvartärgeologi, jords uppbyggnad och klassificering, spänningar, bärförmåga och sättningar i jord, jordtryck, bottenupptryckning, samt jordslänters stabilitet.

Kursen är indelad i två moduler:
Modul 1. Teori 5 hp. I teoridelen avhandlas teorin kring innehållet, främst i form av föreläsningar.
Modul 2. Tillämpning 2.5 hp. I tillämpningsdelen genomförs i projektform. Uppgiften består av delmoment som anknyter till innehållet.

 

Förväntade studieresultat

För att uppfylla målen för kunskap och förståelse skall den studerande efter genomgången kurs kunna:
- beskriva grundläggande geotekniska begrepp
- beskriva hur geotekniska försök i fält och laboratorium utförs

För att uppfylla målen för färdighet och förmåga skall den studerande efter genomgången kurs kunna:
- tillämpa beräkningsmodeller kopplat till kursens innehåll
- planera och lösa praktiskt geotekniska problem relaterade till kursens innehåll
- skriftligt och muntligt kunna redogöra för processer utifrån kursens teori och praktik

 

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Analys för ingenjörer, 7,5 hp, Algebra för ingenjörer, 7,5 hp, samt Byggnadsmekanikens grunder 7,5 hp eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av lektions- och gruppundervisning samt handledning i samband med grupparbeten. Lektionsundervisningen ägnas åt genomgång av vissa teoriavsnitt, problemlösning och demonstrationer. Stor vikt läggs på studentens förmåga att självständigt och i grupp lösa problem utifrån givna förutsättningar samt motivera och kritiskt förhålla sig till sin och andras insats

Examination

Kunskapsredovisningen sker genom:

Modul 1 (Teori):
Skriftlig tentamen som betygssätts med betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För betyget G krävs att redovisningen överlag är korrekt och innehåller relevanta resonemang där för kursen centrala begrepp ingår. För betyget VG krävs att studenten visar förmåga att självständigt utveckla ytterligare resonemang kring uppgiften. För betyget G på tentamen krävs minst 65 % av den maximala poängen. För betyget VG på tentamen kraävs minst 85 % av den maximala poängen.

Modul 2 (Tillämpning):
Muntlig redovisning samt inlämning av skriftlig dokumentation kopplad till tillämpnings-uppgiften. På Modul 2 ges något betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För betyget (G) krävs att den muntliga redovisningen och den skriftliga dokumentationen är genomförd med godkänt resultat.

Hela kursen:
På kursen som helhet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För betyget godkänt på kursen krävs att båda modulerna är godkända. Betyget på kursen bestäms av betyget på Modul 1.

Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå (FS 1.1-574-22). Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (6 kap. 22 §, HF). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

TILLGODORÄKNANDE

Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

 

 

Övriga föreskrifter

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.



I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.