Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Vi utbildar ingenjörer inom områdena byggteknik, elektronik, energiteknik, maskinteknik och medieteknik samt civilingenjörer inom områdena energiteknik och medieteknik. På forskningssidan har vi ett antal forskargrupper inom två huvudområden: Elektro- och systemteknik samt Energiteknik.

Senaste nyheterna

Skytteanska samfundet prisar Nils Skoglund

Nils Skoglund prisas för sitt arbete med teknikbaserade metoder som främjar ett hållbart fossilfritt samhälle.

Utvecklar modell för att kommersialisera medicintekniska idéer

I maj lanseras forskargrupp en innovationsmodell för att produktutveckling inom medicinsk teknik.

Får nya erfarenheter genom doktorandutbyte i Sydkorea

Helena Nydahl, doktorand i Företagsforskarskolan, upplever Sydkorea genom ett utbyte vid Hanyang University.

De laddar för bordshockey-SM

Ingenjörsstudenten Oscar Henriksson och läraren Lars-Erik Svensson är båda inbitna bordshockeyspelare.

Hackathon avstamp i exjobb om flygresande

Vart och när vill du resa igen? Det utvecklar två civilingenjörsstudenter just nu en modell för att förutspå.

Ronny Östin får NTK:s pedagogiska pris

Universitetslektor Ronny Östin, tillämpad fysik och elektronik, får studentkåren NTK:s pedagogiska pris.

Klara tävlar i student-OS

Skidorienteraren Klara Yngvesson och fyra andra Umeåstudenter representerar Sverige vid student-OS.

Hållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildning

Forskning på hållbar cement- och kalkproduktion bedrivs på Umeå universitetets nyaste centrumbildning.