Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Vi utbildar ingenjörer inom områdena byggteknik, elektronik, energiteknik, maskinteknik och medieteknik samt civilingenjörer inom områdena energiteknik och medieteknik. På forskningssidan har vi ett antal forskargrupper inom två huvudområden: Elektro- och systemteknik samt Energiteknik.

Senaste nyheterna

De laddar för bordshockey-SM

Ingenjörsstudenten Oscar Henriksson och läraren Lars-Erik Svensson är båda inbitna bordshockeyspelare.

Hackathon avstamp i exjobb om flygresande

Vart och när vill du resa igen? Det utvecklar två civilingenjörsstudenter just nu en modell för att förutspå.

Ronny Östin får NTK:s pedagogiska pris

Universitetslektor Ronny Östin, tillämpad fysik och elektronik, får studentkåren NTK:s pedagogiska pris.

Klara tävlar i student-OS

Skidorienteraren Klara Yngvesson och fyra andra Umeåstudenter representerar Sverige vid student-OS.

Hållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildning

Forskning på hållbar cement- och kalkproduktion bedrivs på Umeå universitetets nyaste centrumbildning.

Hållbara energisystem i Arktis – tema för doktorandkurs i Umeå

Det arktiska samarbetet Arctic Five samlade 19 doktorander på kursen Omställningen till hållbara energisystem.

Många studenter och toppmodern teknik för gästlärare i Singapore

Thomas Mejtoft tog chansen att åka på ”teaching sabbatical” till Nanyang Technological University i Singapore.

Nya rön kring omvandling av biomassa vid höga temperaturer

Genom förgasning kan biomassa omvandlas till bränsle, som etanol och biodiesel, och värdefulla kemikalier.