"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktion till filosofisk estetik, 7,5 hp

Engelskt namn: Introduction to Philosophical Aesthetics

Denna kursplan gäller: 2024-01-01 och tillsvidare

Kurskod: 1FL132

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Filosofi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-01-05

Innehåll

Kursen är en introduktion till centrala teman och frågor inom filosofisk estetik. Kursens syfte är att introducera centrala frågeställningar inom filosofisk estetik som överlappar med frågor inom värdeteori, språkfilosofi, metafysik och kunskapsteori.  

Estetiska värderingar - vad som är snyggt, fult, tråkigt, intressant, sublimt och så vidare - är en central del av våra vardagliga liv. Men vad är det att värdera något estetiskt? När en kritiker bedömer en ny film på en skala från ett till fem, är detta en uppskattning av filmens kvalité som kan vara korrekt eller inkorrekt, eller är det endast ett uttryck för kritikerns attityder gentemot filmen? Estetiska överväganden spelar även en central roll i vår vardag. Allt från vad en väljer att ta på sig på morgonen till vilken bil en väljer att köpa har estetiska inslag. Vilken roll spelar estetiska överväganden i bra beslutsfattande, eller ett gott liv? Hur förhåller de sig till andra överväganden, exempelvis moraliska? 

Efter att ha skisserat den filosofiska estetikens historia kommer vi att utforska frågor som: vad är en estetisk värdering för något? Är det möjligt att estetiskt värdera något som en aldrig har upplevt, till exempel smaken av en exotisk frukt? Vilken roll, om någon, spelar en konstnärs avsikter när vi försöker förstå, tolka, eller värdera, ett konstverk? Vad är det att göra en tolkning av ett verk? Kan man säga att vissa tolkningar är bättre, eller mer korrekta, än andra? 

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter avslutad kurs 

Kunskap och förståelse: 

  • ha en grundläggande kunskap om den filosofiska estetikens historia. 
  • ha en grundläggande kunskap om den filosofiska estetikens centrala begrepp och frågeställningar.  
  • ha en grundläggande kunskap om olika uppfattningar om estetiskt värde. 
  • ha en grundläggande kunskap om olika teorier om vad som skiljer konstverk från icke-konstverk. 
  • ha en grundläggande kunskap om olika uppfattningar om konstverks innehåll och hur dessa förhåller sig till frågor om tolkningar av konstverk. 

Färdighet och förmåga: 

  • kunna applicera filosofiska verktyg på frågor som rör estetiskt värde, konst och konstverk. 
  • kunna diskutera ansatser inom filosofisk estetik på ett kritiskt och självständigt sätt. 
  • ha visat förmåga att skriftligt redovisa sina kunskaper. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt: 

  • ha visat förmåga att kritiskt reflektera över centrala frågor inom filosofisk estetik. 

 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och seminarier. Undervisningen och seminarierna kommer att vara nätbaserade. Studenter förväntas ha  

  • En säker och bra internetuppkoppling. 
  • En dator (PC/Mac). Lärarplattformen Canvas fungerar inte alltid fullt ut med mobil/surfplatta eller Chromebook. 

Examination

Examinationen utgörs av aktivt deltagande i seminarierna och skriftliga inlämningsuppgifter. För de skriftliga inlämningsuppgifterna ges betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. För seminarierna ges betygen Underkänd och Godkänd. För godkänt seminariedeltagande krävs aktivt deltagande på samtliga seminarier. 

Betygsskalan för kursen består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. För betyget Godkänd på hela kursen krävs betyget Godkänd på de skriftliga inlämningsuppgifterna och seminarierna. För att få Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande skall ha uppnått Väl godkänd på minst hälften av de skriftliga inlämningsuppgifterna samt Godkänt på seminarierna. 

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, för prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas. 

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet. 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 13

Sheppard Anne
Aesthetics : an introduction to the philosophy of art
Oxford : Oxford University Press : 1987 : 172 s., 4 pl.-s. :
ISBN: 0-19-219180-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Aktuellt ISBN för kursboken: 9780192891648

Artiklar tillkommer.