"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Människa-AI-interaktion, 7,5 hp

Engelskt namn: Human-AI Interaction

Denna kursplan gäller: 2024-03-04 och tillsvidare

Kurskod: 2IN952

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Informatik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för informatik

Beslutad av: Prefekten, 2023-10-26

Reviderad av: Prefekten, 2024-03-01

Innehåll

Olika typer av artificiellt intelligenta agenter, inklusive sådana som drivs av generativa AI-modeller, blir allt vanligare i olika typer av sammanhang. Kursens centrala fokus är på förståelse för och understödjande av mänsklig interaktion med sådana agenter. Genom teoretiskt och praktiskt arbete introducerar kursen centrala begrepp, metoder, applikationer och resultat från fältet människa-AI-interaktion. Kursen berör sådana ämnen som artificiellt intelligenta agenters förmåga till social perception, antropomorfism och förklarbar AI, med ett särskilt fokus på kritisk analys av framväxande företeelser inom människa-AI-interaktion. Användarcentrerade metoder och tekniker, såsom Wizard of Oz, designfiktion och användargestaltningar (User Enactments) tillämpas under kursen genom praktiska uppgifter. Kursen bygger på aktuell kunskap från forskningsområdena människa-dator-interaktion, människa-robot-interaktion samt människa-agent-interaktion.

Förväntade studieresultat

Vad gäller kunskap och förståelse förväntas studenten efter avslutad kurs kunna:
1. Redogöra för utmaningar för interaktion mellan människa och teknik inom både forskning och tillämpning av AI-baserade system.  
2. Beskriva och förklara nyckelfrågor, begrepp, metoder, teorier och resultat inom forskning om interaktion mellan människa och AI.

Vad gäller färdighet och förmåga förväntas studenten efter avslutad kurs kunna:
3. Välja och tillämpa användarforskningsmetoder för att studera mänskliga interaktioner med AI-baserade system.
4. Tillämpa relevanta begrepp och teorier för att analysera människa-AI-interaktion.

Vad gäller värderingsförmåga och förhållningssätt förväntas studenten efter avslutad kurs kunna:
5. Kritiskt reflektera över aktuell forskning och framväxande praktiker inom området människa-AI-interaktion.
6. Bedöma potentiella effekter av att använda AI-baserade system på mänskliga aktiviteter, upplevelser och sociala interaktioner.
 

Behörighetskrav

För tillträde till kursen erfordras minst 90 hp i något av ämnena informatik, datavetenskap, data- och systemvetenskap, kognitionsvetenskap, eller motsvarande. Dessutom krävs Engelska B/6.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs företrädesvis i form av föreläsningar, seminarier, grupparbeten, samt handledning i samband med självstudier. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska.  Vid behov introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning kan ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Undervisningen ges normalt på engelska, och en betydande del av kurslitteraturen består av engelskspråkig litteratur. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna tillgodogöra sig kursen. Under kursen har studenterna tillgång till ett antal av institutionens datorsalar.

Examination

Examinationen sker genom individuella uppgifter, gruppuppgifter och seminarier. Som betyg på kursen ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. 
 
För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen.  
Studerande som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det.  Begäran om byte av examinator eller rättande lärare handläggs av studierektor vid Institutionen för informatik. 
 
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 10

Human-robot interaction. : an introduction
Bartneck Christoph, Belpaeme Tony, Eyssel Friederike, Kanda Takayuki, Keijsers Merel, Šabanović Selma
Cambridge, United Kingdom : Cambridge University Press : 2020 : 1 onlineresurs (252 sidor) :
Online access for UMUB
ISBN: 9781108676649
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).