"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Matkultur och hållbarhet, 7,5 hp

Engelskt namn: Food culture and sustainability

Denna kursplan gäller: 2024-01-15 och tillsvidare

Kurskod: 1ET067

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Etnologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2023-09-06

Innehåll

Mat är en mänsklig nödvändighet, men vad och hur människor äter är socialt och kulturellt format. Med avstamp i etnologiska studier om mat och måltider undersöker denna kurs hållbar matkultur och matkonsumtion utifrån både kulturhistoriska och samtida perspektiv. Kursen ger dels en introduktion till etnologiska studier om mat- och måltidskultur, dels berör den olika dimensioner av hållbarhet. Självständiga litteraturstudier varvas med praktiska uppgifter. Kursen riktar sig både till den med generellt intresse för matkultur och den som på olika vis vill arbeta praktiskt med mat och måltider i relation till hållbarhet och historia.

Följande moduler ingår:  
 
Modul 1: Etnologiska perspektiv på matkultur och hållbarhet (4,5 hp)
Ethnological perspectives on food culture and sustainability
Modulen ger en introduktion till etnologisk forskning om mat- och måltidskultur utifrån ämnets historia. Särskilt fokus läggs på att utforska mat och hållbarhet utifrån kulturella perspektiv.


Modul 2. Hållbar matkultur i metod och praktik (3 hp)
Sustainable food culture - methods and applicability
I kursens andra modul läggs fokus på olika metoder för att dels studera matkultur och hållbarhet, dels omsätta kunskaperna praktiskt. Särskilt fokus läggs på att kombinera kulturhistorisk praktik med nutida perspektiv.

 

Förväntade studieresultat


Modul 1: Etnologiska perspektiv på matkultur och hållbarhet (4,5 hp)


För godkänd modul ska den studerande avseende kunskap och förståelse
* redogöra övergripande för hur etnologisk forskning om mat- och måltidskultur utvecklats.
* identifiera centrala kulturella perspektiv på mat och hållbarhet


För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga
* diskutera relationen mellan måltidskultur och aspekter av hållbarhet utifrån etnologiska perspektiv


För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt
* Analysera ett avgränsat material och identifiera hur och varför ett måltidskulturellt fenomen förändras.


Modul 2. Hållbar matkultur i metod och praktik (3 hp)


För godkänd modul ska den studerande avseende kunskap och förståelse
* Identifiera och diskutera relevanta metoder och källor för att studera måltidskultur ur nutida och historiska perspektiv


För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga
* Tillämpa relevanta metoder för en mindre etnologisk undersökning relaterat till måltidskultur och hållbarhet


För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt 
* Bedöma olika material och källors trovärdighet och applicerbarhet 
* Analysera utifrån etnologiska perspektiv hur olika aktörer använder sig av måltidskultur, måltidhistoria och hållbarhet
 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen är helt förlagd på distans och sker via kursplattformen. Undervisningen består av föreläsningar, självstudier, seminarier, diskussioner i diskussionsforum samt praktiska övningar.

I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat. 

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.

Examination

Modul 1: Etnologiska perspektiv på matkultur och hållbarhet (4,5 hp)
Modulen examineras löpande genom en skriftlig reflektionsuppgift, ett seminarium och en individuell skriftlig uppgift baserad på en praktisk uppgift. Betygsskalan för seminariet och den skriftliga reflektionsuppgiften är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för den individuella skriftliga uppgiften Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla uppgifter. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på seminariet och reflektionsuppgiften samt Väl godkänd på individuell skriftlig uppgift.

Modul 2: Hållbar matkultur i metod och praktik (3 hp)
Modulen examineras löpande genom en skriftlig diskussionsuppgift, en individuell skriftlig uppgift samt kamratgranskning. Betygsskalan för den skriftliga diskussionsuppgiften och kamratgranskningen är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för den individuella skriftliga uppgiften är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla uppgifter. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på den skriftliga diskussionsuppgiften och kamratgranskningen samt Väl godkänd på den individuella skriftliga uppgiften.

 

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.

 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.


För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått Väl Godkänd på både modul 1 och modul 2.
 
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
 

Tillgodoräknande 
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 3

Kurslitteratur

Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start.

Modul 1: Etnologiska perspektiv på matkultur och hållbarhet (4,5 hp)

Højlund Susanne
Taste as a social sense: rethinking taste as a cultural activity.
Flavour 4 : 2015 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk

Mat- och måltidskultur – en introduktion
Jönsson Håkan, Marshall Matilda
1 : Örebro : Örebro universitet : 2022 : 38 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:oru:diva-99181
ISBN: 9789187789663
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Jönsson Håkan
Svensk måltidskultur
Stockholm : Carlssons : [2020] : 186 sidor :
ISBN: 9789189063167
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Även online: https://lup.lub.lu.se/search/files/86322960/Svensk_m_ltidskultur.pdf

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.

Nyvang Caroline
I den gode smags tjenste.
Tidsskrift for kulturforskning 12(3-4) : 2013 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk

Raippalinna Liia-Maria
Banal Sustainability: Renewing the Cultural Norm of Not Wasting Food
Ethnologia Europaea 52 (1) : 2022 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Läsanvisning: ss. 1-23

Ytterligare artiklar om cirka 150 sidor tillkommer enligt lärares anvisningar.

Modul 2: Hållbar matkultur i metod och praktik (3 hp)

Att ta en tugga av havet: om blå åkrar, grön ekonomi och den smarta tångens svåra resa.
Fredriksson Cecilia, Säwe Filippa
Kulturella Perspektiv nr 4 : 2020 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Läsanvisning: ss. 72-76

Hörnfeldt Helena
Etnologiska möjligheter: Om rörlighet mellan historia och samtid.
Kulturella Perspektiv 23 (3) : 2014 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Läsanvisning: ss. 30-39

Kulturhistoria : en etnologisk metodbok
Jönsson Lars-Eric, Nilsson Fredrik
Lund : Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet : 2017 : 164 s. :
Fritt tillgänglig via Lund University Publications (LUP)
ISBN: 978-91-983690-0-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ss. 23-40, 137-154

Mäkelä Heidi Henriikka
Digesting the Finnish Nature and Past: Food, Pastness, and the Naturalness of the National in the Wiki-Inventory for Living Heritage
Journal of Ethnology and Folkloristics, 15 : 2021 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk

Matarv : berättelser om mat som kulturarv
Synnestvedt Anita, Gustafsson Monica
Stockholm : Carlssons : [2021] : 252 sidor :
ISBN: 9789189065024
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ss. 9-22, 62-74, 83-90, 160-170, 171-188

Kulturarv och hållbar utveckling
Westman Anna, Tunón Håkan
Föreningen Bebyggelsehistorisk tidskrift : 2010 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-436719
Obligatorisk

Mat och matkultur i Sverige: Litteraturöversikt över nationella och regionala verk om matkultur, mathistoria, inklusive fester och högtider, produktionsmetoder och recept samt arkiv och bibliotek
Jönsson Håkan, Rytkönen Paulina
Jordbruksverket : 2014 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen.

Ytterligare artiklar enligt lärares anvisningar kan tillkomma.